To danie dla wielbicieli wątróbki bo jak ktoś nie lubi to nie wiem czy zdołam go przekonać choć danie jest mega pyszne i mega pachnące. Może jednak niedowiarki się skuszą a wielbiciele kupują i smażymy. Będzie szybko, aromatycznie i pysznie. Do podania proponuję bagietkę albo ryż.
Wątróbka w sosie śmietanowym - przepis
- ok. 700 g wątróbki wieprzowej
- mąka do obtaczania
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 duże cebule
- 1 jabłko
- 2 łyżki sosu sojowego
- 150 ml śmietanki 30 %
- 100 ml śmietanki 18 %
- 1 łyżka domowej jarzynki
- pieprz czarny
- koperek
- Wątróbkę pokroiłam na kawałki, obtoczyłam w mące i podsmażyłam na łyżce masła i oleju z obu stron.
- Zdjęłam z patelni i dodałam pokrojona w półplastry cebulę.
- Na koniec dodałam pokrojone w półksiężyce jabłko.
- Smażyłam 5 minut po czym dodałam podsmażoną wątróbkę.
- Wlałam obie śmietanki, sos sojowy, jarzynkę i gotowałam najpierw pod przykryciem 5 minut a potem bez pokrywki do momentu aż sos zgęstniał.
- Posypałam koperkiem.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.