środa, 17 lipca 2024

Wątróbka w sosie śmietanowym

 To danie dla wielbicieli wątróbki bo jak ktoś nie lubi to nie wiem czy zdołam go przekonać choć danie jest mega pyszne i mega pachnące. Może jednak niedowiarki się skuszą a wielbiciele kupują i smażymy. Będzie szybko, aromatycznie i pysznie. Do podania proponuję bagietkę albo ryż.
Wątróbka w sosie śmietanowym - przepis
Wątróbka w sosie śmietanowym składniki:
  • ok. 700 g wątróbki wieprzowej
  • mąka do obtaczania
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 duże cebule
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 100 ml śmietanki 18 %
  • 1 łyżka domowej jarzynki
  • pieprz czarny
  • koperek
Wątróbka w sosie śmietanowym przygotowanie:
  • Wątróbkę pokroiłam na kawałki, obtoczyłam w mące i podsmażyłam na łyżce masła i oleju z obu stron.
  • Zdjęłam z patelni i dodałam pokrojona w półplastry cebulę.
  • Na koniec dodałam pokrojone w półksiężyce jabłko.
  • Smażyłam 5 minut po czym dodałam podsmażoną wątróbkę.
  • Wlałam obie śmietanki, sos sojowy, jarzynkę i gotowałam najpierw pod przykryciem 5 minut a potem bez pokrywki do momentu aż sos zgęstniał.
  • Posypałam koperkiem.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.