środa, 31 lipca 2024

Naleśniki z kurczakiem i burakiem liściowym

 Dorwałam na ryneczku buraka liściowego i aż buzia mi się ucieszyła, to prawdziwy skarb wśród warzyw. Wystarczy go posiekać, podsmażyć i zajadać albo tak jak ja tym razem użyć jako farsz do naleśników. Burak jest delikatny w smaku, trochę jak kapusta pack choi. Ma mnóstwo witamin i dlatego warto go zajadać. Farsz szybko się robi, naleśniki potem wystarczy usmażyć i danie gotowe.
Naleśniki z kurczakiem i burakiem liściowym - przepis

Naleśniki z kurczakiem i burakiem liściowym składniki:
Naleśniki 7 sztuk:
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/6 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 3/4 szklanki mąki T 500
Farsz:
  • 1 burak liściowy
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy tandori masala
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 90 g kremowego serka naturalnego
Dodatkowo:
  • parmezan do posypania

Naleśniki z kurczakiem  i burakiem liściowym przygotowanie:
  • Zmiksowałam składniki na ciasto naleśnikowe i odstawiłam na godzinę aby ciasto odpoczęło.
  • Potem usmażyłam 7 naleśników.
Farsz:
  • Posiekałam buraka w paseczki.
  • Filet z kurczaka pokroiłam w plastry, posypałam tandori masala i usmażyłam na oleju aż kurczak  zmiękł.
  • Zdjęłam kurczaka z patelni, dodałam buraka i smażyłam aż burak zmiękł.
  • Dodałam sok z cytryny, sos sojowy i dusiłam aż stała się całkiem kremowy.
  • Wówczas dodałam kurczaka, wymieszałam i wyłączyłam ogień.
  • Wymieszałam zawartość patelni z serkiem kremowym.
  • Nadziałam naleśniki, złożyłam w trójkąty i ułożyłam w naczyniu do zapiekania.
  • Posypałam startym parmezanem i zapiekałam 10 minut w 180 C aby ser się lekko rozpuścił.
  • Gotowe, zajadaliśmy.

Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.