Dorwałam na ryneczku buraka liściowego i aż buzia mi się ucieszyła, to prawdziwy skarb wśród warzyw. Wystarczy go posiekać, podsmażyć i zajadać albo tak jak ja tym razem użyć jako farsz do naleśników. Burak jest delikatny w smaku, trochę jak kapusta pack choi. Ma mnóstwo witamin i dlatego warto go zajadać. Farsz szybko się robi, naleśniki potem wystarczy usmażyć i danie gotowe.
Naleśniki z kurczakiem i burakiem liściowym - przepis
Naleśniki z kurczakiem i burakiem liściowym składniki:
Naleśniki 7 sztuk:
- 2 jaja
- 3/4 szklanki mleka
- 1/6 szklanki wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju
- 3/4 szklanki mąki T 500
Farsz:
- 1 burak liściowy
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy tandori masala
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 90 g kremowego serka naturalnego
Dodatkowo:
- parmezan do posypania
- Zmiksowałam składniki na ciasto naleśnikowe i odstawiłam na godzinę aby ciasto odpoczęło.
- Potem usmażyłam 7 naleśników.
Farsz:
- Posiekałam buraka w paseczki.
- Filet z kurczaka pokroiłam w plastry, posypałam tandori masala i usmażyłam na oleju aż kurczak zmiękł.
- Zdjęłam kurczaka z patelni, dodałam buraka i smażyłam aż burak zmiękł.
- Dodałam sok z cytryny, sos sojowy i dusiłam aż stała się całkiem kremowy.
- Wówczas dodałam kurczaka, wymieszałam i wyłączyłam ogień.
- Wymieszałam zawartość patelni z serkiem kremowym.
- Nadziałam naleśniki, złożyłam w trójkąty i ułożyłam w naczyniu do zapiekania.
- Posypałam startym parmezanem i zapiekałam 10 minut w 180 C aby ser się lekko rozpuścił.
- Gotowe, zajadaliśmy.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.