sobota, 6 lipca 2024

Gołąbki na indyjską nutę

W moim domu gołąbki idą w ilościach hurtowych i zawsze, o każdej porze roku, o każdej porze dnia. Mają tylko mieć w sobie pyszne nadzienie i delikatna owijkę i obojętne jest czy to kapusta biała, czy pekińska czy może liście buraczka a może liście winogron. Ja dziś użyłam kapustę stożkową, jest bardzo delikatna i szybko mięknie. Gołąbki są pyszne zawsze a jeśli mają do podania pyszny sos, to już jest petarda. Dzisiaj gołąbki z mięsem, z ryżem i przyprawami wprost z Indii, będzie pysznie, zapewniam. 
Gołąbki na indyjską nutę - przepis

Gołąbki na indyjską nutę składniki:
  • 1 kapusta stożkowa biała
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • 1 szklanka suchego ryżu
  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • 1/2 kiszonej cytryny
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy Tandoori Masala
  • sól różowa himalajska
  • pieprz czarny mielony
  • 1 papryka szpiczasta pomarańczowa
  • 1 mała cukinia
  • 2 małe jaja
  • 1 szklanka bulionu
Sos:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szalotka
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól różowa himalajska
  • pieprz czarny mielony
  • szczypta cukru
Gołąbki na indyjską nutę przygotowanie: 
  • Kapustę rozebrałam na poszczególne liście, ona jest dość luźna i łatwo odchodzi ale można wyciąć głąba i sparzyć albo włożyć na kilka minut do mikrofali.
  • Liście rozłożyłam i jeśli mają twarde rdzenie należy je lekko ściąć.
  • Ryż zalałam wodą i dodałam posiekaną cytrynę oraz sól, kilka kryształków soli różowej himalajskiej oraz tandoori masala. 
  • Gotowałam aż ryż stał się al.dente i sypki.
  • Wystudziłam ryż i dodałam do niego mięso mielone, pieprz, posiekaną drobniutko paprykę i cukinię oraz dodałam jaja, wymieszałam dokładnie.
  • Na brzegu liścia układałam solidną porcję farszu i zwijałam, najpierw dół liścia, boki i zwinęłam w rulon. 
  • Układałam w naczyniu do zapiekania.
  • Potem zalałam gołąbki bulionem i formę wstawiłam do kombiwaru.
  • Można do piekarnika wtedy nastawcie 180 C z opcja grzania góra/dół.
  • W kombiwarze nastawiłam temperaturę 200 C i dusiłam ok. 60 minut.
  • W czasie jak gołąbki się dusiły zrobiłam sos.
  • Posiekałam szalotkę, podsmażyłam na oliwie.
  • Dodałam przecier pomidorowy, zioła, przyprawy i gotowałam aż sos zgęstniał.
  • Gołąbki podałam polane sosem pomidorowym.
Smacznego
Przepis własny

4 komentarze

  1. Kapusta stożkowa to świetny pomysł. Nigdy jej nie używałam do gołąbków, ale teraz na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają jak "polskie", ale smakują zupełnie inaczej... Ciekawa propozycja na nowinkę kulinarną :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiele gołąbków wygląda jak polskie a w środku ciekawostka, pozdrawiam

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.