W moim domu gołąbki idą w ilościach hurtowych i zawsze, o każdej porze roku, o każdej porze dnia. Mają tylko mieć w sobie pyszne nadzienie i delikatna owijkę i obojętne jest czy to kapusta biała, czy pekińska czy może liście buraczka a może liście winogron. Ja dziś użyłam kapustę stożkową, jest bardzo delikatna i szybko mięknie. Gołąbki są pyszne zawsze a jeśli mają do podania pyszny sos, to już jest petarda. Dzisiaj gołąbki z mięsem, z ryżem i przyprawami wprost z Indii, będzie pysznie, zapewniam.
Gołąbki na indyjską nutę - przepis
Gołąbki na indyjską nutę składniki:
- 1 kapusta stożkowa biała
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- 1 szklanka suchego ryżu
- 1 i 3/4 szklanki wody
- 1/2 kiszonej cytryny
- 1 czubata łyżeczka przyprawy Tandoori Masala
- sól różowa himalajska
- pieprz czarny mielony
- 1 papryka szpiczasta pomarańczowa
- 1 mała cukinia
- 2 małe jaja
- 1 szklanka bulionu
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1 szalotka
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól różowa himalajska
- pieprz czarny mielony
- szczypta cukru
- Kapustę rozebrałam na poszczególne liście, ona jest dość luźna i łatwo odchodzi ale można wyciąć głąba i sparzyć albo włożyć na kilka minut do mikrofali.
- Liście rozłożyłam i jeśli mają twarde rdzenie należy je lekko ściąć.
- Ryż zalałam wodą i dodałam posiekaną cytrynę oraz sól, kilka kryształków soli różowej himalajskiej oraz tandoori masala.
- Gotowałam aż ryż stał się al.dente i sypki.
- Wystudziłam ryż i dodałam do niego mięso mielone, pieprz, posiekaną drobniutko paprykę i cukinię oraz dodałam jaja, wymieszałam dokładnie.
- Na brzegu liścia układałam solidną porcję farszu i zwijałam, najpierw dół liścia, boki i zwinęłam w rulon.
- Układałam w naczyniu do zapiekania.
- Potem zalałam gołąbki bulionem i formę wstawiłam do kombiwaru.
- Można do piekarnika wtedy nastawcie 180 C z opcja grzania góra/dół.
- W kombiwarze nastawiłam temperaturę 200 C i dusiłam ok. 60 minut.
- W czasie jak gołąbki się dusiły zrobiłam sos.
- Posiekałam szalotkę, podsmażyłam na oliwie.
- Dodałam przecier pomidorowy, zioła, przyprawy i gotowałam aż sos zgęstniał.
- Gołąbki podałam polane sosem pomidorowym.
Przepis własny
4 komentarze
Kapusta stożkowa to świetny pomysł. Nigdy jej nie używałam do gołąbków, ale teraz na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńJest delikatniejsza i szybciej się dusi
UsuńWyglądają jak "polskie", ale smakują zupełnie inaczej... Ciekawa propozycja na nowinkę kulinarną :-)
OdpowiedzUsuńWiele gołąbków wygląda jak polskie a w środku ciekawostka, pozdrawiam
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.