piątek, 19 lipca 2024

Fasolka szparagowa z kalafiorem w sosie

 Moje dzisiejsze danie to takie trochę curry indyjskie bo warzywa tutaj w sosie razem z nerkowcami pływają i jest to danie bardzo aromatyczne, pożywne i odżywcze. Latem to idealny obiad ale można również w innej porze roku zajadać ze smakiem i mówię że będzie równie pysznie. Pracy mało a pyszne danie w misce zrekompensuje czas spędzony w kuchni. Dzień wcześniej można ugotować nerkowce i będzie jeszcze szybciej. Zachęcam do zabawy przy gotowaniu w kuchni.
Fasolka szparagowa z kalafiorem w sosie - przepis

Fasolka szparagowa z kalafiorem w sosie składniki:
  • 1 szklanka nerkowców
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • garść fasolki szparagowej żółtej
  • garść fasolki szparagowej zielonej
  • 1/2 średniego kalafiora
  • 2 pomidory średnie
  • krem kokosowy - 400 ml - 1 puszka
  • kilka gałązek bazylii cynamonowej - ważna
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka garam masala
Fasolka szparagowa z kalafiorem w sosie przygotowanie:
  • Zaczęłam od nerkowców, zalałam je w garnku 2 szklankami wody, dodałam curry i kurkumę i gotowałam 30 minut, odcedziłam, zostawiając wodę z gotowania.
  • Fasolki pokroiłam na mniejsze kawałki, pomidora w kostkę, kalafiora na różyczki a łodygę w kostkę.
  • Do garnka wrzuciłam obie fasolki, kalafiora i pomidory, dodałam nerkowce z połową wody z nich, dodałam kmin i łyżeczkę soli i gotowałam 20 minut.
  • Potem dodałam krem kokosowy i gotowałam kolejne 20 minut.
  • Na sam koniec dodałam słodką paprykę i garam masalę i gotowałam jeszcze 5 minut.
  • Zajadajcie z ryżem, z bagietką lub samo ze smakiem posypane grubo listkami bazylii cynamonowej.
  • Zakupiłam ją na ryneczku u pana rolnika, jeśli jej nie będziecie mieli to warto dodać szczyptę cynamonu.
Smacznego
Przepis kuchni indyjskiej własny

4 komentarze

  1. Latem takie lekkie, warzywne dania są idealne. Fasolka szparagowa z kalafiorem i nerkowcami w sosie brzmi wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fasolka szparagowa już zawsze dla mnie będzie synonimem lata. A w takiej konfiguracji jeszcze jej nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.