Moje dzisiejsze danie to takie trochę curry indyjskie bo warzywa tutaj w sosie razem z nerkowcami pływają i jest to danie bardzo aromatyczne, pożywne i odżywcze. Latem to idealny obiad ale można również w innej porze roku zajadać ze smakiem i mówię że będzie równie pysznie. Pracy mało a pyszne danie w misce zrekompensuje czas spędzony w kuchni. Dzień wcześniej można ugotować nerkowce i będzie jeszcze szybciej. Zachęcam do zabawy przy gotowaniu w kuchni.
Fasolka szparagowa z kalafiorem w sosie - przepis
Fasolka szparagowa z kalafiorem w sosie składniki:
- 1 szklanka nerkowców
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- garść fasolki szparagowej żółtej
- garść fasolki szparagowej zielonej
- 1/2 średniego kalafiora
- 2 pomidory średnie
- krem kokosowy - 400 ml - 1 puszka
- kilka gałązek bazylii cynamonowej - ważna
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka garam masala
- Zaczęłam od nerkowców, zalałam je w garnku 2 szklankami wody, dodałam curry i kurkumę i gotowałam 30 minut, odcedziłam, zostawiając wodę z gotowania.
- Fasolki pokroiłam na mniejsze kawałki, pomidora w kostkę, kalafiora na różyczki a łodygę w kostkę.
- Do garnka wrzuciłam obie fasolki, kalafiora i pomidory, dodałam nerkowce z połową wody z nich, dodałam kmin i łyżeczkę soli i gotowałam 20 minut.
- Potem dodałam krem kokosowy i gotowałam kolejne 20 minut.
- Na sam koniec dodałam słodką paprykę i garam masalę i gotowałam jeszcze 5 minut.
- Zajadajcie z ryżem, z bagietką lub samo ze smakiem posypane grubo listkami bazylii cynamonowej.
- Zakupiłam ją na ryneczku u pana rolnika, jeśli jej nie będziecie mieli to warto dodać szczyptę cynamonu.
Przepis kuchni indyjskiej własny
4 komentarze
Latem takie lekkie, warzywne dania są idealne. Fasolka szparagowa z kalafiorem i nerkowcami w sosie brzmi wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńPrawda że prosto i pysznie? Pozdrawiam
UsuńFasolka szparagowa już zawsze dla mnie będzie synonimem lata. A w takiej konfiguracji jeszcze jej nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj zatem a będzie Ci smakować
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.