piątek, 12 lipca 2024

Curry z batatem i szparagami

 Curry to warzywa zatopione w sosie i tak dziś w mej miseczce jest. Pyszny batat dodaje słodyczy a szparagi chrupkości. Natomiast papryczki chili i imbir nadają ostrości. Może tu i dużo składników ale w rezultacie danie szybko się robi a potem zajadamy znakomity obiad który zaspokoi gusta wszystkich zjadających. Zbierajcie składniki i zapraszam do kuchni.
Curry z batatem i szparagami - przepis

Curry z batatem i szparagami składniki:
  • 1 duży batat
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szalotka
  • 1/2 papryczki chili
  • 3 cm kawałek korzenia imbiru
  • 3 liście curry
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka curry indyjskie
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 200 m bulionu warzywnego
  • 400 g zielonych szparagów
  • 4 duże pieczarki
  • sól różowa himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
Curry z batatem i szparagami przygotowanie:
  • Oczyszczone pieczarki pokroiłam w plastry.
  • Posiekałam drobno szalotkę, chili a imbir po obraniu w cienkie słupki.
  • Szparagom odłamałam końcówki a resztę pokroiłam na kawałki ok. 3 cm, zostawiłam całe główki.
  • W dużym garnku podsmażyłam na oleju cebulę, imbir, szparagi, pieczarki jakieś 5 minut.
  • Teraz wsypałam wszystkie przyprawy i liście curry a także rozbitą tłuczkiem trawę cytrynową.
  • Smażyłam aż przyprawy zaczęły pachnieć i wtedy wlałam bulion i przecier pomidorowy, gotowałam 10 minut.
  • Potem dodałam obranego i pokrojonego w dużą kostkę batata i gotowałam jakieś 8 - 10 minut, nie za długo aby się nie rozpadł.
  • Wlałam do garnka mleczko kokosowe i gotowałam kolejne 5 minut, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Można podać z ryżem, bagietką lub zajadać samo.
Smacznego
Przepis autorski

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.