Curry to warzywa zatopione w sosie i tak dziś w mej miseczce jest. Pyszny batat dodaje słodyczy a szparagi chrupkości. Natomiast papryczki chili i imbir nadają ostrości. Może tu i dużo składników ale w rezultacie danie szybko się robi a potem zajadamy znakomity obiad który zaspokoi gusta wszystkich zjadających. Zbierajcie składniki i zapraszam do kuchni.
Curry z batatem i szparagami - przepis
Curry z batatem i szparagami składniki:
- 1 duży batat
- 2 łyżki oleju
- 1 szalotka
- 1/2 papryczki chili
- 3 cm kawałek korzenia imbiru
- 3 liście curry
- 1 trawa cytrynowa
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka curry indyjskie
- 1 łyżeczka kurkumy
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 200 m bulionu warzywnego
- 400 g zielonych szparagów
- 4 duże pieczarki
- sól różowa himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- Oczyszczone pieczarki pokroiłam w plastry.
- Posiekałam drobno szalotkę, chili a imbir po obraniu w cienkie słupki.
- Szparagom odłamałam końcówki a resztę pokroiłam na kawałki ok. 3 cm, zostawiłam całe główki.
- W dużym garnku podsmażyłam na oleju cebulę, imbir, szparagi, pieczarki jakieś 5 minut.
- Teraz wsypałam wszystkie przyprawy i liście curry a także rozbitą tłuczkiem trawę cytrynową.
- Smażyłam aż przyprawy zaczęły pachnieć i wtedy wlałam bulion i przecier pomidorowy, gotowałam 10 minut.
- Potem dodałam obranego i pokrojonego w dużą kostkę batata i gotowałam jakieś 8 - 10 minut, nie za długo aby się nie rozpadł.
- Wlałam do garnka mleczko kokosowe i gotowałam kolejne 5 minut, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Można podać z ryżem, bagietką lub zajadać samo.
Przepis autorski
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.