sobota, 27 lipca 2024

Chrupiący ryż z fasolą

 Inspiracją mojego dania był przepis Jamiego Olivera z książki "Razem", zmiana polega na tym że użyłam swoich ziół i zamiast ciecierzycy dodałam fasolę Pinto z puszki. Danie jest pożywne, bardzo smakowite i chrupiące. Szybko znika, można je zabrać do pracy i będzie znakomitym śniadaniem czy obiadem. Koniecznie polecam do spróbowania.
Chrupiący ryż z fasolą - przepis

Chrupiący ryż z fasolą składniki:
  • 300 g ryżu basmati
  • 1/2 cytryny
  • 1 pęczek najróżniejszych ziół - u mnie czosnek niedźwiedzi, koper, siedmiolatka, szczypior, natka pietruszki ok. 30 g
  • 1 puszka fasoli Pinto - 400 g
Chrupiący ryż z fasolą przygotowanie:
  • Ryż wsypałam do garnka, zalałam wrzącą wodą i gotowałam 6 minut po czym odcedziłam, przepłukałam zimną wodą i dobrze osuszyłam.
  • Do ryżu dodałam sok z połowy cytryny i dodałam szczyptę soli, wymieszałam.
  • Potrzebna tutaj będzie patelnia z grubym dnem, ja wzięłam żeliwną o średnicy 24 cm.
  • Na patelnię wlałam łyżkę oliwy i wrzuciłam 1/3 ilości ryżu.
  • Rozprowadziłam go po dnie patelni.
  • Zioła posiekałam drobno i wymieszałam z połowa reszty ryżu i przełożyłam go na patelnię, wyrównałam.
  • Fasolę odcedziłam i wymieszałam z reszta ryżu, przełożyłam na patelnię.
  • Uformowałam na patelni taką kopułkę z ryżu i fasoli.
  • Zrobiłam w kopczyku ryżowym trzonkiem łyżki dziurki, takie kominki.
  • Wycięłam z papieru do pieczenia kółko, zmoczyłam je zimną wodą i przykryłam ryż.
  • Można teraz ryż z patelnią wstawić do lodówki a przygotować go dnia następnego, zależy od tego ile mamy czasu.
  • Albo, w zrobione wcześniej kominki wlałam wodę i dopiero przykryłam papierem. 
  • Ustawiłam patelnię na małym ogniu i gotowałam 30 minut.
  • Jakby się przypalało to dolać wody, nie mieszać.
  • Ryż musi być puszysty, al'dente.
  • Wtedy podkręciłam ogień na większy i podsmażyłam spód .
  • Można zajadać z patelni albo wyłożyć danie górą do dołu, przykładając talerz do patelnię i przekręcić.
  • Zajadaliśmy ze smakiem.
Smacznego
Przepis od Jamie Oliver

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.