Uwielbiam takie zupy wiosną/latem. Taki gęsty rosół a w środku zatopione pyszne warzywa. To taki trochę ramen na wiosnę w naszych talerzach. Fasolka szparagowa może być świeża a może być też mrożona. Natomiast zielony brokuł rozświetla pięknie talerz. Kurczak zapełni brzuchy mięsożerców. Młode warzywa to jest to co lubię najbardziej na świecie. Myślę że to wspaniały obiad w czerwcu.
Wiosenna zupę z brokułem i fasolką - przepis
- 4 średnie młode ziemniaki
- garść zielonej fasolki szparagowej
- 3 małe marchewki
- 2 młode pietruszki z nacią
- seler młody z nacią
- 1 mały brokuł
- 1 ćwiartka z kurczaka
- liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól morska
- 1 mały młody por
- 1000 - 1200 ml bulionu warzywnego
- Wyszorowałam warzywa.
- Marchew, pietruszkę, selera i pora pokroiłam w plasterki i wrzuciłam do garnka z bulionem.
- Wrzuciłam ziele angielskie, liść laurowy, sól.
- Dodałam także pokrojone w kostkę ziemniaki, całą ćwiartkę z kurczaka i gotowałam 15 minut.
- Teraz wrzuciłam pokrojone na kawałki fasolki szparagowe i różyczki brokuła, a także nacie selera i pietruszki.
- Gotowałam 10 minut.
- Na koniec wyjęłam kurczaka, podzieliłam na kawałki i włożyłam do garnka z zupą.
- Teraz wystarczy doprawić do smaku jeśli trzeba.
Przepis własny
2 komentarze
Wygląda tak apetycznie! Idealne danie na letni obiad.
OdpowiedzUsuńLekkie i pożywne, prawda?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.