środa, 12 czerwca 2024

Wiosenna zupa z brokułem i fasolką

 Uwielbiam takie zupy wiosną/latem. Taki gęsty rosół a w środku zatopione pyszne warzywa. To taki trochę ramen na wiosnę w naszych talerzach. Fasolka szparagowa może być świeża a może być też mrożona. Natomiast zielony brokuł rozświetla pięknie talerz. Kurczak zapełni brzuchy mięsożerców. Młode warzywa to jest to co lubię najbardziej na świecie. Myślę że to wspaniały obiad w czerwcu.
Wiosenna zupę z brokułem i fasolką - przepis
Wiosenna zupa z brokułem i fasolką składniki:
  • 4 średnie młode ziemniaki
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • 3 małe marchewki
  • 2 młode pietruszki z nacią
  • seler młody z nacią
  • 1 mały brokuł
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól morska
  • 1 mały młody por
  • 1000 - 1200 ml bulionu warzywnego
Wiosenna zupa z brokułem i fasolką przygotowanie:
  • Wyszorowałam warzywa.
  • Marchew, pietruszkę, selera i pora pokroiłam w plasterki i wrzuciłam do garnka z bulionem.
  • Wrzuciłam ziele angielskie, liść laurowy, sól.
  • Dodałam także pokrojone w kostkę ziemniaki, całą ćwiartkę z kurczaka i gotowałam 15 minut.
  • Teraz wrzuciłam pokrojone na kawałki fasolki szparagowe i różyczki brokuła, a także nacie selera i pietruszki.
  • Gotowałam 10 minut.
  • Na koniec wyjęłam kurczaka, podzieliłam na kawałki i włożyłam do garnka z zupą.
  • Teraz wystarczy doprawić do smaku jeśli trzeba.
Smacznego
Przepis własny

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger