sobota, 1 czerwca 2024

Sernik piankowy na zimno z papają

 Mam dzisiaj dla wszystkich dzieci tych małych i całkiem dużych pyszny deser. Jedni zjedzą go w towarzystwie przy kawie czy herbacie a inni z kubkiem kakao czy całkiem bez niczego na placu zabaw. Sernik jest bardzo leciutki, taki piankowy i smakuje obłędnie. Robi się go jeszcze szybciej, warunkiem jest jednak posiadanie dojrzałej papai. Potem to już tylko miksowanie i chłodzenie. Samej pracy będzie z 10 minut. Macie ochotę drogie dzieci? Najlepsze życzenia dla wszystkich dzieciaków.
Sernik piankowy na zimno z papają - przepis

Sernik piankowy na zimno z papają składniki: Forma 18 x 18 cm
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • średniej wielkości dojrzała papaja
  • 200 g sera mascarpone
  • 500 ml zimnej śmietanki 30 %
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • maliny do dekoracji
  • cukier puder do posypania

Sernik piankowy na zimno z papają przygotowanie:
  • Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie a jak napęczniała podgrzałam aby się rozpuściła, nie gotujcie.
  • Papaję obrałam ze skórki, wyjęłam pestki a miąższ zmiksowałam.
  • Zimną śmietankę ubiłam na sztywną pianę i połączyłam z erytrytolem i mascarpone.
  • Do tej mieszanki dodałam zmiksowaną papaję, wymieszałam i cienkim strumieniem wlałam przestudzoną żelatynę.
  • Połączyłam z masą. 
  • U mnie za formę służyłam miska i dlatego wyłożyłam ją folią spożywczą i przelałam do niej masę.
  • Wstawiłam do lodówki aby masa stężała, ok. 2 godzin.
  • Potem wyjęłam misę z lodówki, wyjęłam sernik dołem do góry na talerz.
  • Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej razem z mlekiem i polałam wierzch sernika.
  • Ułożyłam maliny i posypałam cukrem pudrem.
  • Możemy zajadać.
Smacznego
Przepis autorski

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.