Mam dzisiaj dla wszystkich dzieci tych małych i całkiem dużych pyszny deser. Jedni zjedzą go w towarzystwie przy kawie czy herbacie a inni z kubkiem kakao czy całkiem bez niczego na placu zabaw. Sernik jest bardzo leciutki, taki piankowy i smakuje obłędnie. Robi się go jeszcze szybciej, warunkiem jest jednak posiadanie dojrzałej papai. Potem to już tylko miksowanie i chłodzenie. Samej pracy będzie z 10 minut. Macie ochotę drogie dzieci? Najlepsze życzenia dla wszystkich dzieciaków.
Sernik piankowy na zimno z papają - przepis
Sernik piankowy na zimno z papają składniki: Forma 18 x 18 cm
- 3 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
- średniej wielkości dojrzała papaja
- 200 g sera mascarpone
- 500 ml zimnej śmietanki 30 %
- 3 łyżki erytrytolu
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
- maliny do dekoracji
- cukier puder do posypania
- Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie a jak napęczniała podgrzałam aby się rozpuściła, nie gotujcie.
- Papaję obrałam ze skórki, wyjęłam pestki a miąższ zmiksowałam.
- Zimną śmietankę ubiłam na sztywną pianę i połączyłam z erytrytolem i mascarpone.
- Do tej mieszanki dodałam zmiksowaną papaję, wymieszałam i cienkim strumieniem wlałam przestudzoną żelatynę.
- Połączyłam z masą.
- U mnie za formę służyłam miska i dlatego wyłożyłam ją folią spożywczą i przelałam do niej masę.
- Wstawiłam do lodówki aby masa stężała, ok. 2 godzin.
- Potem wyjęłam misę z lodówki, wyjęłam sernik dołem do góry na talerz.
- Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej razem z mlekiem i polałam wierzch sernika.
- Ułożyłam maliny i posypałam cukrem pudrem.
- Możemy zajadać.
Przepis autorski
2 komentarze
O, w końcu jakiś "inny" ciekawy przepis. Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńFajnie że się podoba
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.