Są malutkie, pyszniutkie i szybko znikają. Musimy tylko wcześniej zrobić pure z dyni i można to zrobić na dwa sposoby. Kawałek dyni pokroić w kosteczkę i rozgotować pod przykryciem albo pokroić w paski i upiec w 200 C, potem zmiksować. Potem dodać resztę składników i usmażyć małe, puchate placki. Na śniadanie idealne a i do kawy się nadadzą. Najlepsze placuszki ever.
Placuszki dyniowe z płatkami owsianymi - przepis
Placuszki dyniowe z płatkami owsianymi składniki:
- 200 g twarożku kanapkowego
- 1/2 szklanki pure z dyni
- szczypta soli
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 1 jajo
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- Do miski wbiłam jajo, dodałam twarożek i wymieszałam.
- Dodałam teraz płatki owsiane, mąkę, sól i pure z dyni, dokładnie wymieszałam i odstawiłam na min. 5 minut.
- Najlepiej jakieś 15 aby płatki owsiane napęczniały.
- Na rozgrzany olej nakładałam porcje ciasta i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Na talerzu posypałam cukrem pudrem.
Przepis własny
2 komentarze
Nic, tylko wsadzić całego na raz do paszczy :-D
OdpowiedzUsuńHa ha trzeba mieć dużą paszczę
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.