Co mogę powiedzieć o tej zupie? jest przepyszna i bardzo prosta w wykonaniu. Jest to zupa koreańska a przepis na nią zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki "Korea. Nie tylko kimchi". W kuchni koreańskie dania są proste, aromatyczne i pyszne. Pikantność tej zupy wyregulujcie sobie sami, my lubimy pikantne to dajemy tyle ile w przepisie a i tak nie jest ostra. Ale tutaj tak jak napisałam, zależy to od Was. Ja ze swojej strony polecam gorąco i napisze że warto spróbować.
Pikantna zupa z karkówki - Yukhe Chang - przepis
Pikantna zupa z karkówki - Yukhe Chang składniki: 3 - 4 porcje
- 4/5 szklanki kiełków fasoli
- 2 pęczki dymki
- zielona część z 1 kapusty pekińskiej
- 500 g mięsa z karkówki wieprzowej
Mieszanka chili:
- 2 łyżki papryki gochugaru - koreańska papryka suszona
- 1 łyżka gochujang - koreańskiej pasty chili
- 1 łyżka rozgniecionego czosnku
- 1/2 łyżki startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- makaron lub ryż do podania
- Mięso włożyłam do garnka, zalałam ok. 1000 ml wody, posoliłam i gotowałam pod przykryciem ok. 60 minut.
- Wszystkie składniki na mieszankę chili wymieszałam w miseczce, odstawiłam.
- Dymkę i szalotkę pokroiłam na kawałki.
- Ja dodałam całą kapustę, białą i zieloną część, w przepisie macie tak jak powinno być i jak jest w książce.
- Ugotowane mięso wyjęłam i ostudziłam a potem poszarpałam widelcem na kawałki.
- Do bulionu wrzuciłam kapustę i dymkę - zostawiłam 1 łyżkę do posypania.
- Dodałam także mieszankę chili i tu także nie włożyłam od razu całej tylko porcjami dozując pikantność.
- Gotowałam ok. 10 minut.
- Teraz dodałam mięso i gotowałam kolejne 5 minut.
- Ja podałam z makaronem, takim jak do ramenu, można podać z nudle lub miseczką ryżu.
- Posypałam resztą pokrojonej dymki i jeśli lubicie pikantne dodajcie resztę mieszanki chili.
- Podajcie z kiełkami fasoli.
Przepis kuchni koreańskiej
Przepis z książki "Korea. Nie tylko kimchi" Byung - Hi Lim Byung - Soon Lim
2 komentarze
Świetny przepis na coś nowego i pikantnego. Już czuję ten aromat w kuchni...
OdpowiedzUsuńCieszę się że przypadła do gustu
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.