piątek, 14 czerwca 2024

Pikantna zupa z karkówki - Yukhe Chang

Co mogę powiedzieć o tej zupie? jest przepyszna i bardzo prosta w wykonaniu. Jest to zupa koreańska a przepis na nią zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki "Korea. Nie tylko kimchi". W kuchni koreańskie dania są proste, aromatyczne i pyszne. Pikantność tej zupy wyregulujcie sobie sami, my lubimy pikantne to dajemy tyle ile w przepisie a i tak nie jest ostra. Ale tutaj tak jak napisałam, zależy to od Was. Ja ze swojej strony polecam gorąco i napisze że warto spróbować.  
Pikantna zupa z karkówki - Yukhe Chang - przepis

Pikantna zupa z karkówki - Yukhe Chang składniki: 3 - 4 porcje
  • 4/5 szklanki kiełków fasoli
  • 2 pęczki dymki
  • zielona część z 1 kapusty pekińskiej 
  • 500 g mięsa z karkówki wieprzowej
Mieszanka chili:
  • 2 łyżki papryki gochugaru - koreańska papryka suszona
  • 1 łyżka gochujang - koreańskiej pasty chili
  • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
  • 1/2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • makaron lub ryż do podania
Pikantna zupa z karkówki - Yukhe Chang przygotowanie:
  • Mięso włożyłam do garnka, zalałam ok. 1000 ml wody, posoliłam i gotowałam pod przykryciem ok. 60 minut.
  • Wszystkie składniki na mieszankę chili wymieszałam w miseczce, odstawiłam.
  • Dymkę i szalotkę pokroiłam na kawałki.
  • Ja dodałam całą kapustę, białą i zieloną część, w przepisie macie tak jak powinno być i jak jest w książce.
  • Ugotowane mięso wyjęłam i ostudziłam a potem poszarpałam widelcem na kawałki.
  • Do bulionu wrzuciłam kapustę i dymkę - zostawiłam 1 łyżkę do posypania.
  • Dodałam także mieszankę chili i tu także nie włożyłam od razu całej tylko porcjami dozując pikantność.
  • Gotowałam ok. 10 minut.
  • Teraz dodałam mięso i gotowałam kolejne 5 minut.
  • Ja podałam z makaronem, takim jak do ramenu, można podać z nudle lub miseczką ryżu.
  • Posypałam resztą pokrojonej dymki i jeśli lubicie pikantne dodajcie resztę mieszanki chili.
  • Podajcie z kiełkami fasoli.
Smacznego
Przepis kuchni koreańskiej
Przepis z książki "Korea. Nie tylko kimchi" Byung - Hi Lim Byung - Soon Lim

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger