poniedziałek, 24 czerwca 2024

Pieczony boczek

 Taki swojski boczek do chleba czy do buły z sosem czy nawet bez to idealny posiłek. Taki boczek pieczony odpowiednio długo jest chudziutki i pachnący a wręcz można nim smarować chlebuś. Proponuję do niego jakiegoś ogórka kiszonego czy małosolnego i będzie pyszny posiłek. Zabieramy się do pieczenia? chętnie pomogę. 
Pieczony boczek - przepis

Pieczony boczek składniki:
  • ok. 1000 g chudego brzucha
  • ziele kocanki
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • słodka papryka
  • czosnek w proszku
  • 8 łyżek oleju 
  • 2 - 3 łyżki miodu
Pieczony boczek przygotowanie: 
  • Mięso natarłam przyprawami.
  • Każdej oprócz soli zużyłam po pełnej łyżce, soli ok. łyżeczki.
  • Zostawiłam mięso w pojemniku, w lodówce na 24 godziny.
  • Mięso przełożyłam na blachę do pieczenia, skropiłam olejem i piekłam 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.
  • W połowie pieczenia polałam mięso sokami które wypłynęły.
  • Po tym czasie posmarowałam mięso miodem i dopiekałam jeszcze 10 minut aby mięso się pięknie zrumieniło.
  • Gotowe.
Smacznego
Przepis własny

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.