Taki swojski boczek do chleba czy do buły z sosem czy nawet bez to idealny posiłek. Taki boczek pieczony odpowiednio długo jest chudziutki i pachnący a wręcz można nim smarować chlebuś. Proponuję do niego jakiegoś ogórka kiszonego czy małosolnego i będzie pyszny posiłek. Zabieramy się do pieczenia? chętnie pomogę.
Pieczony boczek - przepis
Pieczony boczek składniki:
- ok. 1000 g chudego brzucha
- ziele kocanki
- sól morska
- pieprz czarny
- słodka papryka
- czosnek w proszku
- 8 łyżek oleju
- 2 - 3 łyżki miodu
- Mięso natarłam przyprawami.
- Każdej oprócz soli zużyłam po pełnej łyżce, soli ok. łyżeczki.
- Zostawiłam mięso w pojemniku, w lodówce na 24 godziny.
- Mięso przełożyłam na blachę do pieczenia, skropiłam olejem i piekłam 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.
- W połowie pieczenia polałam mięso sokami które wypłynęły.
- Po tym czasie posmarowałam mięso miodem i dopiekałam jeszcze 10 minut aby mięso się pięknie zrumieniło.
- Gotowe.
Przepis własny
2 komentarze
Taki domowy pieczony boczek to prawdziwa uczta.
OdpowiedzUsuńMy uwielbiamy ale widzę, że nie tylko my. Życzę smacznego
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.