czwartek, 20 czerwca 2024

Orecchiette w sosie pomidorowym

Orecchiette pochodzi ze słonecznej południowej prowincji Apulii we Włoszech. Orecchiette w tłumaczeniu oznacza "małe uszy" czyli miejsce gdzie idealnie zmieści się dużo sosu, bo dla mnie to takie małe łódeczki. A że sos wyszedł magicznie dobry to w te małe zagłębienia dostało się go tam bardzo dużo i wrażenia smakowe jeszcze większe. To idealne danie na czerwcowe dni, polecam.
Orecchiette w sosie pomidorowym - przepis

Orecchiette w sosie pomidorowym składniki:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 5 małych ząbków czosnku
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 100 ml wody
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • szczypta cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 500 g makaronu orecchiette
  • garść listków świeżej bazylii
Orecchiette w sosie pomidorowym przygotowanie:
  • Makaron ugotowałam al'dente.
  • Teraz zrobiłam sos. 
  • Cebulę i czosnek posiekałam drobno i podsmażyłam na oliwie aż się zeszkliły.
  • Na patelnię wrzuciłam teraz mięso i smażyłam aż się zrumieniło.
  • Wlałam teraz na patelnię passatę i wodę, dodałam sól, cukier, pieprz i gotowałam aż sos zgęstniałok. 20 minut.
  • Wtedy dodałam oregano, majeranek i bazylię a także cynamon, zagotowałam i wrzuciłam do sosu makaron.
  • Wymieszałam i gotowe.
  • Na talerzu posypałam posiekaną bazylią.
Smacznego
Przepis własny

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.