Orecchiette w sosie pomidorowym - przepis
Orecchiette w sosie pomidorowym składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- 5 małych ząbków czosnku
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 300 ml passaty pomidorowej
- 100 ml wody
- sól morska
- pieprz czarny mielony
- szczypta cukru
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 500 g makaronu orecchiette
- garść listków świeżej bazylii
- Makaron ugotowałam al'dente.
- Teraz zrobiłam sos.
- Cebulę i czosnek posiekałam drobno i podsmażyłam na oliwie aż się zeszkliły.
- Na patelnię wrzuciłam teraz mięso i smażyłam aż się zrumieniło.
- Wlałam teraz na patelnię passatę i wodę, dodałam sól, cukier, pieprz i gotowałam aż sos zgęstniałok. 20 minut.
- Wtedy dodałam oregano, majeranek i bazylię a także cynamon, zagotowałam i wrzuciłam do sosu makaron.
- Wymieszałam i gotowe.
- Na talerzu posypałam posiekaną bazylią.
Przepis własny
2 komentarze
Uwielbiam kuchnię włoską, a ten przepis wygląda na prosty i szybki. :)
OdpowiedzUsuńi danie jest przepyszne
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.