sobota, 22 czerwca 2024

Meksykańskie tortille kukurydziane

 Na początek napiszę tak, domowe tortille w niczym nie przypominają tych ze sklepu , przynajmniej tu u nas w Polsce i warto pokusić się aby zrobić je samemu ale powiem szczerze że nie jest to prosta sprawa. Ja czerpałam ze źródła jakim jest blog Ale Meksyk! natomiast autorzy bloga czerpali ze źródeł Ambasady Meksyku w Polsce. Dlatego wiem że przepis jest rzetelny a po spróbowaniu stworzenia meksykańskich tortilli wiem że jest znakomity. Dobrze by było zakupić także urządzenia do rozgniatania tortilli ale jeśli nie macie to można je także rozwałkować. Jednak wtedy nie będą one jednakowej wielkości i będą niekształtne, niemniej tak samo smakowite. I jeszcze jedno, do produkcji tortilli nie wystarczy zwykła mąka kukurydziana, potrzebna będzie np. Harina de maitz Blanco Precocida PAN. Jest to mąka ze specjalnego ziarna kukurydzy które jest wstępnie moczone, suszone a dopiero potem studzone i mielone. Mąka do nabycia na platformach sprzedażowych. No dobra zabieramy się za tortille.
Meksykańskie tortille kukurydziane - przepis

Meksykańskie tortille kukurydziane składniki:
  • 250 g mąki kukurydzianej - masa harina PAN
  • 350 - 370 ml wody ciepłej
  • odrobina soli ok. 1/2 łyżeczki
Meksykańskie tortille kukurydziane przygotowanie:
  • Na zdjęciu poniżej macie mąkę której ja używałam a kupiłam w Kuchniach Świata - sklep stacjonarny.
  • Aby zrobić masę na tortillę wystarczy do miski wsypać mąkę i wlać wodę ciepłą, taka ok. 35 stopni, aby włożyć palec i nie grzało za mocno.
  • Ja wlałam 350 ml.
  • Zagniotłam ręką ciasto, dodałam szczyptę soli i ponownie zagniotłam.
  • Na początku ciasto było kruche i się rozpadało, zagniatałam tak długo aby stało się elastyczne.
  • Jeśli jednak byłoby na początku bardzo suche i się rozpadało to wystarczy dodać wody po kropelce, stąd widełki 350 - 370 ml.
  • Z ciasta uformowałam zwartą i elastyczną kulę.
  • Kulę ciasta włożyłam do miski, nakryłam folią spożywczą i odstawiłam na 30 minut. 
  • Nie zostawiajcie masy bez przykrycia bo szybko wyschnie i będzie się kruszyć.
  • Po tym czasie masę podzieliłam na kawałeczki wielkości dużego orzecha włoskiego.
  • Aby sprawdzić czy ciasto jest już dobre do robienia tortilli wystarczy urwać jego kawałek, zrobić kulkę i spłaszczyć ją tak jak na zdjęciach powyżej. 
  • Jeśli kulka się nie kruszy to jest ok.
  • Jeśli ciasto się kruszy to trzeba dodać odrobinę wody a jeśli jest za rzadkie to odrobinę mąki.
  • Zawsze robię tak że obrabiam jedną kulkę a reszta leży na desce przykryta folią spożywczą aby nie wysychały.
  • Najlepszym sposobem i tak ja robiłam jest użycie do robienia tortilli praski.
  • I wtedy górę i dół praski wyłożyłam folią bo ciasto ma to do siebie że lubi się przyklejać a tak to od folii zawsze łatwo je oderwać.
  • Kawałek ciasta ułożyłam tak jak na zdjęciu poniżej.
  • Zacisnęłam praskę, równo, delikatnie do samego końca.
  • Po podniesieniu tortilla gotowa.
  • Teraz wystarczy usmażyć je na suchej patelni którą warto rozgrzać jak najmocniej z obu stron po ok. 40 sekund i gotowe. 
  • Tortille układać należy jedna na drugiej przykrywając wilgotną ściereczką a potem po jednej wyjmować i nakładać dodatki.
  • Można tez kulki rozwałkować a wtedy porcję ciasta też wkładamy między dwa kawałki folii i wałkujemy na żądaną wielkość.
  • Potem już tak samo.
  • Teraz wystarczy włożyć nasze ulubione dodatki i zajadamy.
  • Pisania dużo ale zapewniam że tortille meksykańskie są tego warte.
Smacznego
Przepis z bloga Ale Meksyk!
wg. źródeł Meksykańskiej Ambasady w Polsce

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger