niedziela, 2 czerwca 2024

Majonez z gotowanych jaj

 Majonez to taki sos że kochają go wszyscy i zajadamy go z jajami, mięsem, używamy do warzyw, burgerów, gyrosa czy zamiast masła do kanapek. Można go robić na wiele sposobów a dziś dla osób które boją się surowych jaj,  majonez z jaj gotowanych. Taki majonez bez surowizny, do zrobienia w kilka minut załatwi sprawę sporu czy Winiary czy Kielecki. U mnie zawsze domowy. Robi się szybko - 3 minuty i sama wiem co do niego wkładam. Polecam wszystkim ten z jaj gotowanych.
Majonez z gotowanych jaj - przepis

Majonez z gotowanych jaj składniki:
  • 3 małe jajka S
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon albo 
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/2  łyżeczki cukru pudru
  • około 350 - 400 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • opcjonalnie szczypta kurkumy dla koloru
  • pieprz czarny
Majonez z gotowanych jaj przygotowanie:
  • Najpierw ugotowałam jaja czyli do wrzącej wody łyżką włożyłam jaj i gotowałam 3 minuty bo żółtka jaj muszą zostać półpłynne.
  • Zaraz je odcedziłam i zalałam zimną wodą aby przerwać proces gotowania.
  • Obrałam jaja, wyjęłam żółtka do naczynia do blendowania i dodałam musztardę, cukier, sól i sok z cytryny oraz 3 łyżki oleju, zmiksowałam.
  • Teraz dodawałam po 3 łyżki oleju i miksowałam aż olej się skończył albo majonez uzyskał odpowiednią konsystencję.
  • Na sam koniec dodałam resztę przypraw i ewentualnie sól jeśli trzeba.
  • W lodówce można przechowywać ok. tygodnia.
  • Można doprawić czarnym pieprzem.
Smacznego
Przepis na majonez od Oli

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.