niedziela, 30 czerwca 2024

Krupnik z fenkułem, brokułem i kalafiorem

Dziś kolejna zupa która skradła moje serce, aromatyczna, sycąca, odżywcza i przepyszna. Warto teraz sobie takie zupy gotować  bo nie są ciężkie a ładnie sycą a figura latem wskazana. Kalafior, brokuł i fenkuł to trio idealne i każdy chętnie "wciągnie" aby nasycić organizm. Jedzcie na zdrowie.
Krupnik z fenkułem, brokułem i kalafiorem - przepis

Krupnik z fenkułem, brokułem i kalafiorem składniki: 4 porcje
  • 60 g pęczaku
  • 1 mały kalafior
  • ok. 1200 ml bulionu warzywnego
  • 1 mały brokuł
  • 1 bulwa fenkuła
  • 1 liść laurowy
  • szczypta suszonego tymianku
  • 1 łyżka ziaren kopru włoskiego
  • 1 średni por
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 gałązka listków bazylii
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • starty parmezan do posypania
Krupnik z fenkułem, brokułem i kalafiorem przygotowanie:
  • Odcięłam różyczki kalafiora i brokuła a łodygi posiekałam, pokroiłam w paseczki bulwę kopru włoskiego a selera i pora pokroiłam w plasterki.
  • W dużym garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam pora i posiekany czosnek.
  • Teraz dodałam łodyżki brokuła i kalafiora, smażyłam 5 minut i dodałam fenkuła i selera, smażyłam kilka minut.
  • Wsypałam kasze i smażyłam chwilkę.
  • Wrzuciłam liść laurowy, tymianek, ziarenka kopru i wlałam bulion i gotowałam 10 minut.
  • Teraz wrzuciłam różyczki brokuła i kalafiora, gotowałam 5 minut.
  • Dodałam posiekane listki bazylii, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Na talerzach posypałam startym parmezanem.
Smacznego
Przepis z archiwum

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.