Dziś kolejna zupa która skradła moje serce, aromatyczna, sycąca, odżywcza i przepyszna. Warto teraz sobie takie zupy gotować bo nie są ciężkie a ładnie sycą a figura latem wskazana. Kalafior, brokuł i fenkuł to trio idealne i każdy chętnie "wciągnie" aby nasycić organizm. Jedzcie na zdrowie.
Krupnik z fenkułem, brokułem i kalafiorem - przepis
Krupnik z fenkułem, brokułem i kalafiorem składniki: 4 porcje
- 60 g pęczaku
- 1 mały kalafior
- ok. 1200 ml bulionu warzywnego
- 1 mały brokuł
- 1 bulwa fenkuła
- 1 liść laurowy
- szczypta suszonego tymianku
- 1 łyżka ziaren kopru włoskiego
- 1 średni por
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 gałązka listków bazylii
- sól morska
- pieprz czarny
- starty parmezan do posypania
- Odcięłam różyczki kalafiora i brokuła a łodygi posiekałam, pokroiłam w paseczki bulwę kopru włoskiego a selera i pora pokroiłam w plasterki.
- W dużym garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam pora i posiekany czosnek.
- Teraz dodałam łodyżki brokuła i kalafiora, smażyłam 5 minut i dodałam fenkuła i selera, smażyłam kilka minut.
- Wsypałam kasze i smażyłam chwilkę.
- Wrzuciłam liść laurowy, tymianek, ziarenka kopru i wlałam bulion i gotowałam 10 minut.
- Teraz wrzuciłam różyczki brokuła i kalafiora, gotowałam 5 minut.
- Dodałam posiekane listki bazylii, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Na talerzach posypałam startym parmezanem.
Przepis z archiwum
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.