piątek, 28 czerwca 2024

Gołąbki z kapusty kiszonej

 Są pyszne, są delikatne i kwaskowate, są idealne. Wielbiciele gołąbków niech zacierają rączki bo nadciąga petarda. Jedynym minusem jest to aby zakupić całą główkę kiszonej kapusty. Na ryneczkach od osób które sprzedają kiszonki na pewno da radę zakupić. Potem to już tylko rozebrać kapustę, zrobić farsz i zawijać te przysmaki. Do gołąbków zrobiłam sos śmietanowo - porowy i to jest znakomity pomysł. Szukajcie kapusty i zawijamy. Są przepyszne.
Gołąbki z kapusty kiszonej - przepis

Gołąbki z kapusty kiszonej składniki:
  • 1 cała średnia główka kapusty kiszonej
Farsz:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej 
  • 1 i 3/4 szklanki bulionu
  • 250 g boczniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 350 g dyni hokkaido bez skórki
  • 180 g tofu
  • sól morska
  • 2 łyżki bulionu
  • szczypta tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • pieprz czarny
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
Sos:
  • 1 średni por
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 3 łyżki mascarpone

Gołąbki z kapusty kiszonej przygotowanie:
Kapusta:
  • Najpierw rozebrałam kapustę na poszczególne liście.
  • Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to wystarczy przepłukać poszczególne liście i osuszyć.
Farsz:
  • Pokroiłam w drobną kostkę dynię i tofu.
  • Kaszę ugotowałam w bulionie na sypko i wystudziłam.
  • Boczniaki pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na maśle, wystudziłam.
  • Posiekałam natkę pietruszki.
  • Połączyłam wszystkie składniki, dodałam przyprawy i 2 łyżki bulionu, wymieszałam, odstawiłam.
  • Teraz nadziałam liście kapusty tak jak każde inne gołąbki.
  • Na brzeg liścia nałożyła porcje farszu, zagięłam dół liścia, potem boki i zwinęłam rulon.
  • Gołąbki układałam w garnku ściśle aby się nie rozwinęły.
  • Zalałam je potem 1/2 szklanki bulionu i gotowałam pod przykryciem do momentu aż kapusta zmiękła.
  • Trwało to ok. 60 - 90 minut, zależy jakie twarde liście miała kapusta.
  • Jeszcze zrobiłam sos.
  • Pora pokroiłam drobno i podsmażyłam na maśle.
  • Potem dodałam śmietanę, sól i pieprz i gotowałam aż śmietana zgęstniała.
  • Wyłączyłam ogień i dodałam mascarpone, wymieszałam.
  • Podałam gołąbki z sosem porowo - śmietankowym.
Smacznego
Przepis autorski

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger