Pewnie zaraz mi się tu dostanie że zupa dyniowa to be, a jeszcze taka mleczna to fuj, trauma dzieciństwa. Ciągle tak słyszę a ja chcę Was przekonać że ta zupa jest przepyszna, delikatna z cynamonem a dyniowe, razowe kluseczki nadają zupie takiego sznytu, są przepyszne. Zupa jest bardzo odżywcza, pożywna, idealna na czerwcowy obiad bo nie musi być gorąca, można ją podawać nawet jako chłodnik. Spróbujcie tej wersji i napiszcie jak było, czy dynia się odczarowała? czy nadal nie lubicie zupy mlecznej, dyniowej?
Dyniowa zupa mleczna z dyniowymi razowymi kluseczkami - przepis
Dyniowa zupa mleczna z dyniowymi razowymi kluseczkami składniki:
Zupa:
- 500 ml mleka
- 1/2 szklanki pure z dyni
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta cynamonu
Kluski:
- 1/2 szklanki pure z dyni
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 1 jajo
- szczypta soli
- Zagotowałam mleko z dynią i cukrem.
- Z jaja, mąki soli i pure z dyni zarobiłam ciasto i na gorące mleko wkładałam łyżką małe porcje ciasta.
- Od momentu wypłynięcia kluseczki gotowałam 3 minuty.
- Na koniec posypałam wszystko cynamonem.
- Dynia tutaj jest smakowita, nie nachalnie wkroczyła na talerz.
- Można zajadać na zimno jak i na ciepło.
Przepis własny
2 komentarze
To jest zupa mojej Babci. Nazywała się banianka i była podawana z ziemniakami nietłuczonymi. Wspomnienia...
OdpowiedzUsuńO, super wiedzieć, pozdrawiam Marzyniu
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.