środa, 26 czerwca 2024

Ciecierzyca Tandoori niebo na talerzu

 To jedno z pyszniejszych dań jakie zrobiłam ostatnio, dużo smaku i aromatu na talerzu. Przepis pochodzi z bloga FiK a u Szymona zawsze jest pysznie. Mieszankę tandoori masala można zrobić samemu, nie trzeba szukać po sklepach. Fakt jest tutaj dużo przypraw ale jak może być inaczej w kuchni indyjskiej ale nie tylko bo w każdej kuchni przyprawy to podstawa. Dlatego nie przejmujcie się długą lista składników bo jest ich tutaj mało ale za to dużo przypraw. Zachęcam do zrobienia aby potem zniknęło wszystko z talerzy w błyskawicznym tempie. 
Ciecierzyca Tandoori niebo na talerzu - przepis
Ciecierzyca Tandoori niebo na talerzu składniki:
  • ok. 300 g suchej ciecierzycy lub dwie puszki po 400 g
  • 2 szalotki
  • 1 bulwa małego fenkuła 
  • 2 puszki pomidorów po 400 g
  • 200 g śmietany kokosowej 
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 1 kopiasta łyżeczka nasionek kminu rzymskiego
  • 2 kopiaste łyżeczki mieszanki Tandoori Masala
  • 2 kopiaste łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 kopiasta łyżeczka kuleczek kolendry 
  • 1 kopiasta łyżeczka nasionek czarnej gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • 1/3 świeżo startej kulki gałki muszkatołowej
  • różowa sól himalajska do smaku
  • olej do smażenia
  • ugotowany ryż jaśminowy do podania
Ciecierzyca Tandoori niebo na talerzu przygotowanie:
  • Kuleczki kolendry, pieprz syczuański, różową sól, kulki czarnej gorczycy zmiażdżyłam w moździerzu, muszą być świeżo zmielone.
  • Posiekałam drobno bulwę fenkuła i szalotki, podsmażyłam na oleju razem z posiekanymi łodyżkami liści kolendry i nasionami - całymi - kminu rzymskiego.
  • Gdy zmiękły warzywa na patelni wrzuciłam na patelnię wszystkie przyprawy i smażyłam aż zaczęły wydzielać mocno aromat.
  • Tak około minuty.
  • Teraz dodałam pomidory i puszki ciecierzycy razem z aquafabą - dodawałam ciecierzycę z puszek a także kokosową śmietanę.
  • Jeśli użyjecie ciecierzycy suchej to trzeba najpierw ją namoczyć na noc a potem ugotować i odcedzić i wówczas do dania należy dodać ok. 1/2 puszki wody.
  • Gotowałam ok. 30 minut pod częściowym przykryciem aby sos zgęstniał.
  • Na koniec do sosu dodałam listki kolendry.
  • Podałam z ryżem jaśminowym.
Smacznego
Przepis od FiK

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger