Jak ktoś uwielbia orzechy to ta zupa będzie dla niego idealnym daniem na majowy obiad. Zupa jest treściwa, na rosole, zaprawiona żółtkami także nikt głodny nie będzie. Jeśli jednak macie w domu osobę uczuloną to niestety nie częstujcie bo orzechów tutaj mamy dość sporo. Zupa jest kremowa i delikatna a z grzankami smakuje wybornie. Ktoś chętny?
Zupa orzechowa z grzankami - przepis
Zupa orzechowa z grzankami składniki: 4 porcje
- 800 ml bulionu wołowo - drobiowego
- 150 ml śmietany 18 %
- 200 g orzechów włoskich łuskanych
- 2 żółtka
- pieprz czarny
- szczypta cukru trzcinowego
- sól morska
- kilka kromek pieczywa na grzanki
- podpieczone orzechy do podania
- Najpierw zmieliłam orzechy i wymieszałam je ze śmietaną.
- Żółtka wymieszałam z odrobiną gorącego bulionu i wlałam do garnka intensywnie mieszając aby nie powstałą jajecznica.
- Teraz dodałam masę z orzechami i wymieszałam, podgrzałam ale już nie gotowałam.
- Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Kromki chleba pokroiłam w kostkę i podpiekłam na suchej patelni, tak samo podpiekłam orzechy.
- Zupę na talerzu posypałam orzechami i podałam z grzankami.
Przepis z archiwum
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.