Przepis na przyprawę znalazłam u Oli na jej blogu. Ten zestaw przypraw wymieszanych ze sobą idealnie nadaje się do wszelakich dań kuchni indyjskiej. Najważniejsze jest że wiemy co mamy w słoiczku bez dodatkowych składników i konserwantów. Napiszcie mi proszę czy robicie w domu takie mieszanki czy raczej kupujecie? Jeśli jednak postanowicie zrobić sami to zapraszam po przepis.
Tandoori masala - indyjska mieszanka przypraw - przepis
- 3 - 6 strąków chili
- 3 - 4 ususzone ząbki czosnku lub 1 i 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 3 - 4 cm ususzonego korzenia imbiru lub 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 mała laska cynamonu
- 1 łyżka nasion kminku
- 2 łyżki nasion kolendry
- 1 i 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka nasion kozieradki
- 1 łyżeczka mielonych kwiatów muszkatołowca
- 1 łyżeczka ziaren kardamonu po wyłuskaniu
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki o intensywnym kolorze
- Jeśli używamy świeżego imbiru, chili i czosnku to należy je najpierw rozdrobnić i wysuszyć.
- Jeśli używacie proszku to wszystko najpierw wrzuciłam na patelnię, podgrzałam aż zaczęło pachnieć, wystudziłam i wrzuciłam do moździerza, tłukłam aż powstał aromatyczny proszek.
- Przesypałam proszek do słoiczka, podpisałam aby nie zapomnieć co tam mam.
- Można przechowywać tak długo aż całkiem nie wywietrzeją.
Według pomysłu Cztery Fajery
4 komentarze
Nie ma jak domowe, kontrola składników bez zbędnych dodatków.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak Natalio
UsuńBardzo dobry pomysł na przyprawę, Dorotka. Chętnie go wykorzystam , bo jestem kobietą gotującą.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego nowego obrazu :)
Dziękuję za zaproszenie
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.