sobota, 18 maja 2024

Majonez curry - zimny sos do jaj

 Chyba każdy lubi majonez, tak myślę przynajmniej. Nawet weganie mają swoją przepyszną zresztą wersję majonezu z aquafaby czyli wody z ciecierzycy z puszki. Uwielbiamy majonez do burgerów, mięsa ale chyba najlepszy jest do jaj. Dlatego dziś podaję wersję majonezu z przyprawą curry bo wówczas sos jest jeszcze bardziej aromatyczny i pyszny. Może spróbujecie sobie taki zrobić bo jest banalnie prosty w wykonaniu.
Majonez curry - zimny sos do jaj - przepis

Majonez curry - zimny sos do jaj składniki:
  • 1 duże żółtko
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon 
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu 
  • 1 łyżeczka octu z białego wina lub soku z cytryny
  • około 250 - 300 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka curry w proszku 
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 
Majonez curry - zimny sos do jaj przygotowanie
  • Zmiksowałam ze sobą żółtko, wodę, musztardę, ocet, sól, do połączenia składników.
  • Teraz zaczęłam wlewać cienkim strumieniem olej cały czas miksując aż sos stał się gęsty i kremowy.
  • Na koniec dodałam curry i imbir, zmiksowałam.
  • Można tez dodać kilka łyżek gęstego jogurtu aby sos był delikatniejszy.
  • Spróbowałam aby sos była dla mnie w sam raz, Wy też tak zróbcie, ma smakować tak jak lubicie.
  • Najlepiej smakuje wychłodzony z jajami ale i do mięs i burgerów czy gyrosa będzie ok.
Smacznego.
Wg pomysłu Oli

4 komentarze

  1. To na pewno świetne urozmaicenie tradycyjnego smaku. Warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majonez z curry to naprawdę ciekawy pomysł! Jestem bardzo ciekawy, jak połączenie tych smaków wypadnie w praktyce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jeśli w praktyce to polecam zrobić a później mi napisać jak wyszło

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.