Chyba każdy lubi majonez, tak myślę przynajmniej. Nawet weganie mają swoją przepyszną zresztą wersję majonezu z aquafaby czyli wody z ciecierzycy z puszki. Uwielbiamy majonez do burgerów, mięsa ale chyba najlepszy jest do jaj. Dlatego dziś podaję wersję majonezu z przyprawą curry bo wówczas sos jest jeszcze bardziej aromatyczny i pyszny. Może spróbujecie sobie taki zrobić bo jest banalnie prosty w wykonaniu.
Majonez curry - zimny sos do jaj - przepis
Majonez curry - zimny sos do jaj składniki:
- 1 duże żółtko
- 1 łyżka wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu
- 1 łyżeczka octu z białego wina lub soku z cytryny
- około 250 - 300 ml oleju roślinnego
- 1 łyżka curry w proszku
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
Majonez curry - zimny sos do jaj przygotowanie
- Zmiksowałam ze sobą żółtko, wodę, musztardę, ocet, sól, do połączenia składników.
- Teraz zaczęłam wlewać cienkim strumieniem olej cały czas miksując aż sos stał się gęsty i kremowy.
- Na koniec dodałam curry i imbir, zmiksowałam.
- Można tez dodać kilka łyżek gęstego jogurtu aby sos był delikatniejszy.
- Spróbowałam aby sos była dla mnie w sam raz, Wy też tak zróbcie, ma smakować tak jak lubicie.
- Najlepiej smakuje wychłodzony z jajami ale i do mięs i burgerów czy gyrosa będzie ok.
Wg pomysłu Oli
4 komentarze
To na pewno świetne urozmaicenie tradycyjnego smaku. Warto wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTo najlepsze rozwiązanie z cyklu Kielecki czy Winiary
UsuńMajonez z curry to naprawdę ciekawy pomysł! Jestem bardzo ciekawy, jak połączenie tych smaków wypadnie w praktyce.
OdpowiedzUsuńNo jeśli w praktyce to polecam zrobić a później mi napisać jak wyszło
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.