Wszystko aromatyczne, pyszne i idealne na obiad czy kolację. Fasola jest pożywna i kremowa a pomidory to dopiero petarda smakowa. Lubicie takie zapiekanki? takie które się szybko robi i smakują wybornie. To takie danie jednogarnkowe bo wszystko wkładamy do formy do zapiekania, potem do piekarnika i chwila oczekiwania i gotowe. Pyszny obiad na talerzu. Macie ochotę?
Fasola zapiekana z pomidorami - przepis
róże |
Fasola zapiekana z pomidorami składniki:
- 2 puszki po 400 g białej fasoli
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 średnich pomidorów
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka masła
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tymianku
- sól morska
- pieprz czarny
- garść startego sera np. cheddara
- kiełki do podania
- Fasolę osączyłam.
- Cebulę i czosnek obrałam, cebulę pokroiłam w plastry.
- Na oleju podsmażyłam cebulę, połówki pomidorów i zgnieciony czosnek.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki.
- Fasolę ułożyłam na dnie formy wysmarowanej masłem, posypałam tymiankiem.
- Na fasoli ułożyłam podsmażone warzywa, posypałam startym serem i zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 30 minut.
- Podałam z grzankami, posypałam kiełkami lucerny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.