Zrobiłam deruny bo uwielbiam placki ziemniaczane a deruny właśnie są ukraińską wersją moich ulubieńców. Podaje się je na Ukrainie na śniadanie, obiad czy kolację, tak przynajmniej mówią znani mi Ukraińcy. Podaje się deruny z kwaśną śmietaną i żeby je zrobić należy zetrzeć ziemniaki na bardzo miałko czyli na najmniejszych oczkach tarki. Są przepyszne z chrupiącymi brzegami, polecam.
Deruny, ukraińskie placki ziemniaczane - przepis
Deruny, ukraińskie placki ziemniaczane składniki:
- 1000 g obranych ziemniaków najlepiej zawierających najwięcej skrobi
- 1 duża cebula
- 3 łyżki mąki pszennej t 650
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz czarny
Dodatki:
- olej do smażenia
- kwaśna śmietana 18%
- szczypiorek do posypania
Deruny, ukraińskie placki ziemniaczane przygotowanie:
- Obrałam ziemniaki i starłam na tarce o najmniejszych oczkach.
- Tak samo zrobiłam z cebulą.
- Podobno sok z cebuli zapobiega ciemnieniu ziemniaków, potwierdzam bo nie ściemniały.
- Teraz cała startą pulpę przełożyłam na sito i poczekałam 15 minut aby sok ociekł.
- Potem sok zlałam a skrobię z dna miski dodałam do pulpy ziemniaczanej.
- Dodałam jajo, sól, pieprz i mąkę, wymieszałam.
- Na rozgrzany olej nakładałam małe porcje masy i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Osączałam placki na ręczniku papierowym.
- Podałam je z kwaśną śmietaną, posypane szczypiorkiem.
- Są przepyszne, spróbujcie koniecznie.
Przepis od Edith
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.