Ciasto widelcowe czyli ciasto mieszane niedbale widelcem, ot i stąd nazwa. Zrobicie je szybko i idealnie nada się do kawy czy herbaty. Moimi owocami są maliny, można dodać inne i wtedy zawsze będzie inne ciasto. Raz będzie kwaskowe, raz kremowe czy delikatne. Zrobię jeszcze z truskawkami i z jabłkami. Nastawcie piekarnik na 180 C z opcją grzania góra/dół i mieszajcie widelcem, będzie ok. Ciasto jest wilgotne, takie lekko zakalcowate ale tak ma być.
Ciasto widelcowe z malinami - przepis
Ciasto widecowe z malinami składniki: forma 24 x 24 cm
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej T 550
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 200 g posiekanego masła
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 250 ml mleka
- 3 białka
- 2 jajka
- Masa owocowa:
- 500 g malin świeżych lub mrożonych
- 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki bułki tartej
- Maliny wymieszałam z cukrem i bułką tartą, odstawiłam.
- Do miski wsypałam 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, dodałam masło, przemieszałam widelcem.
- Z tej masy odsypałam 1/2 szklanki a do pozostałej masy dodałam proszek do pieczenia, pozostałe 1/2 szklanki mąki oraz kakao i przyprawę do piernika i znowu wymieszałam widelcem.
- Do drugiej miski wbiłam jaja, dodałam białka, wlałam mleko, zmiksowałam.
- Masę wlałam do miski z mąką i ponownie wymieszałam widelcem.
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia, wylałam ciasto, na cieście ułożyłam maliny a na wierzchu posypałam kruszonką wcześniej odłożoną.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut.
Ciasto wg przepisu Doroty z netu
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.