Jakiś czas temu miałam przyjemność być na warsztatach kuchni gruzińskiej i wiele się na nich nauczyłam. Między innymi zrobiliśmy chaczapuri pod bacznym okiem Gagika, rodowitego Gruzina ale wówczas robiliśmy chaczapuri adżarskie czyli z serem i jajem i niedługo pokażę tę wersję a dziś z mięsem, pyszne i bardzo aromatyczne. Idealne jako śniadanie, idealne jako obiad. W zależności od możliwości zjadających zjadamy 1 lub 2 chaczapuri. Są pyszne i warto pokusić się o ich zrobienie.
Chaczapuri z mięsem - przepis
Chaczapuri z mięsem składniki: 4 sztuki
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej T 550
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 100 ml ciepłej wody
- szczypta cukru
Farssz:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego lub jagnięcego lub wołowego
- 10 g sera długodojrzewajacego - kozi
- 1 zielona papryka
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 400 g pomidorów z puszki
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- oliwa
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru
Ciasto:
- Drożdże wkruszyłam do miski, dodałam wodę, cukier, wymieszałam.
- Dodałam jogurt i oliwę, wymieszałam.
- Dodałam mąkę i sól i zarobiłam ciasto, zwarte i elastyczne.
- Teraz ciasto trzeba wyrobić rozciągając i zagniatając ok. 5 - 8 minut.
- Ciasto musi być leciutkie jak piórko i elastyczne.
- Kulkę ciasta włożyłam do lekko naoliwionej miski, nakryłam miskę ściereczką i odstawiłam ciasto do wyrośnięcia.
- Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Farsz:
- Na oliwie podsmażyłam drobno pokrojoną szalotkę, czosnek i posiekaną w kostkę paprykę.
- Smażyłam aż warzywa zmiękły.
- Zdjęłam z patelni warzywa, dodałam łyżkę oliwy i wrzuciłam mięso, doprawiłam solą i pieprzem.
- Smażyłam aż mięso się zbrązowiło i zrobiły się maleńkie kuleczki.
- Do mięsa dodałam z powrotem podsmażone warzywa, dodałam posiekane pomidory z puszki, kolendrę lub natkę oraz wino.
- Gotowałam aż sos stał się gęsty.
- Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Chaczapuri:
- Ciasto rosło ok. 1 lub jak chłodniej 1 i 1/2 godziny.
- Każdy kawałek ciasta rozciągnęłam w kształt elipsy a potem boku ciasta zagięłam do góry, końce zlepiłam.
- Ułożyłam łódki z ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na każdą łódkę nałożyłam farsz z mięsa.
- Posypałam po wierzchu startym serem.
- Piekłam chaczapuri w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
- Upieczone chaczapuri posypałam natką pietruszki.
- Można kolendrą.
Przepis kuchni gruzińskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.