Szakszuka, pyszne danie kuchni arabskiej ale czemu nie zrobić jej na hiszpańską nutę? bo jeśli dodamy składniki iście hiszpańskie to będzie hiszpańskie danie. No to sobie wymyśliłam ha ha. Potrzebna będzie kiełbasa chorizo, ja miałam szerokie chorizo ale tutaj jaką macie czy lubicie. Pomidory użyłam krojone z puszki. I tutaj będzie potrzebny ser, ja dostałam hiszpański paprykowy z 3 mlek, pyszny. No i pyszne jaja, najświeższe jaki kupicie. Potem zaczynamy zabawę. Gotowi?
Zapiekana hiszpańska szakszuka - przepis
Zapiekana hiszpańska szakszuka składniki:
- ok. 100 g szerokiego chorizo
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru
- listki z 1 gałązki bazylii
- 5 jaj
- ok. 60 g hiszpańskiego sera paprykowego z trzech mlek
- Potrzebna będzie patelnia która można włożyć do piekarnika, ja miałam patelnię żeliwną.
- Na patelnię wrzuciłam plastry chorizo i wysmażyłam je aż puściły swój paprykowy olej.
- Potem dodałam pomidory, sól, pieprz i cukier i smażyłam aż sos zgęstniał.
- Teraz w masie pomidorowej zrobiłam otworki a które wbiłam jaja i patelnię wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C z włączoną górną grzałką.
- Jajka muszą się lekko ściągnąć.
- Posypałam listkami bazylii i porwanym serem i zajadamy.
Przepis własny
4 komentarze
Szakszuka w wersji hiszpańskiej wygląda naprawdę apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, czasami odskok od oryginału się przydaje
UsuńNo wygląda smakowo! A kto bogatemu zabroni "łamać przepisy" jak Lolek Okrasa?!
OdpowiedzUsuńP.S. Mam taką patelnię, jest super, i może się przydać, gdy chcemy kogoś ogłuszyć :-DD
A do smażenia? tez się nadaję? Pozdrawiam
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.