Tarta lotaryńska, pewnie każdy z Was już słyszał tę nazwę ale większość nawet nie wie co w niej się mieści. Tartę lotaryńską przygotowuje się już od XVI wieku w Lotaryngii. Można przygotować ją z różnymi nadzieniami jednak w tej klasycznej Ouiche Lorraine nadzieniem jest boczek, jaja i śmietana. Tarta lotaryńska uważana jest za jeden w wielu klasyków kuchni francuskiej. W mojej dzisiejszej jest i boczek i jaja i śmietanka a dodatkowo ser żółty. Rezultat jest taki że jeden kawałek to za mało, zjadłam dwa a teraz będę biegać 😂 bo jakoś trzeba ją spalić. Zachęcam do spróbowania bo warto.
Tarta lotaryńska - przepis
Tarta lotaryńska składniki: 6 porcji
Ciasto: forma 26 cm
- 250 g mąki pszennej T 650
- 120 g masła
- szczypta soli
- 1/3 szklanki zimnej wody
Nadzienie:
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
- 1/3 szklanki mleka
- 3 jaja
- 100 g startego żółtego sera
- 50 g wędzonego boczku w plasterkach
- gałka muszkatołowa
- sól morska
- pieprz czarny
Ciasto:
- Z podanych składników przy użyciu malaksera, rotacyjnie zagniotłam ciasto.
- Można to zrobić ręcznie czyli posiekać masło z mąką, wlać wodę i zagnieść ciasto.
- Owinęłam ciasto w folie i wstawiłam do lodówki na 30 minut.
Nadzienie:
- Jaja ubiłam ze śmietanką i mlekiem na gładki krem.
- Dodałam starty ser, wymieszałam.
- Boczek pokroiłam w paseczki.
Ciasto:
- Ciasto rozwałkowałam i wylepiłam dno formy o średnicy 26 cm.
- Ponakłuwałam widelcem.
- Na cieście rozłożyłam boczek.
- Delikatnie wylałam na ciasto masę śmietanową.
- Piekłam tartę w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 30 minut aż góra ładnie się zrumieniła.
- Podałam od razu.
Przepis kuchni francuskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.