Ciasto idealne na cieplejsze dni bo musi przebywać w lodówce, będzie się lepiej trzymało, będzie zwarte i smaczniejsze. Dużo zachodu? nie ciasto jest dość proste w wykonaniu. Jeśli chcecie zrobić ciasto bezalkoholowe to wystarczy pominąć alkohol a dodać np. rozcieńczoną kawę czy inkę. Będzie równie smakowite. Idealne ciasto na przyjęcia, rauty czy spotkania.
Śmietankowe ciasto "Cappuccino" - przepis
Śmietankowe ciasto "Cappuccino" składniki: forma 24 x 32 cm
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków lub ksylitolu lub erytrytolu
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa cappuccino:
- 250 g masła
- 500 ml mleka
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru/ksylitolu/erytrytolu
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie kawy cappuccino 110 g
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Ponadto:
- herbatniki kakaowe ok. 200 g
- starta czekolada do posypania
Poncz:
- 1/2 szklanki dowolnego likieru śmietankowego np. Baileys
- 2 łyżki wody
- lub rozcieńczona kawa czy inka
Najpierw upiekłam biszkopt:
- Żółtka oddzieliłam od białek.
- Białka ubiłam na sztywną pianę a potem dodawałam po łyżce ksylitolu a jak całkiem się rozpuścił dodawałam po 1 żółtku.
- Teraz wmieszałam w masę jajeczną przesiane mąki.
- Wylałam na blaszkę i piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 C z opcją grzania góra/dół przez 25 - 30 minut.
- Biszkopt wyjęłam, wystudziłam.
Masa Cappuccino:
- Zagotowałam połowę mleka.
- Żółtka utarłam z ksylitolem i wlałam do nich resztę mleka, obie mąki i proszek cappuccino.
- Zmiksowałam całość na gładką masę i wlałam do gotującego mleka.
- Gotowałam ciągle mieszając aż powstał gęsty krem, jeśli powstaną grudki trzeba je rozetrzeć.
- Masło do kremu trzeba wyjąć dużo wcześniej aby było miękkie.
- Utarłam masło na gładki, puszysty krem i dodawałam po łyżce zimny budyń aż powstał puszysty krem.
Masa śmietankowa:
- Mascarpone i śmietanka muszą być dobrze schłodzone.
- Ser, śmietankę i cukier ubiłam na gładki i puszysty krem.
Składanie ciasta:
- Na dno blaszki włożyłam biszkopt i nasączyłam go.
- Na biszkopcie umieściłam masę cappuccino, wyrównałam wierzch.
- Na masie cappuccino ułożyłam równo herbatniki.
- Na ciastka wyłożyłam masę śmietankową, wyrównałam wierch i wstawiłam do lodówki aby się wychłodziło.
- Przed podaniem posypałam startą czekoladą.
Przepis od Zjem to!
2 komentarze
Do kawy w sam raz, pycha. 🤗
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.