18+ Mazurek jest z kremem a Ajerkoniaku i dlatego dzieci i młodzież poniżej 18 lat nie mogą go spożywać. Nie zdążyłam przed świętami ale jeśli Wam podpasuje to albo na drugi rok jak znalazł albo na przyjęcie z dorosłymi przyjaciółmi będzie jak znalazł. Ja robię jako ciasto kruche z kremem. Krem jest pyszny, delikatny z aromatem alkoholu. Zapraszam.
Mazurek z kremem ajerkoniakowym dla 18 + - przepis
Spód:
- 300 g mąki pszennej T 650
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru lub ksylitolu
- 1 żółtko
- 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
Krem:
- 100 ml likieru jajecznego
- 200 g białej czekolady
- 150 g śmietankowego serka kremowego Philadephia lub mascarpone
Mazurek z kremem ajerkoniakowym dla 18 + przygotowanie:
Spód:
- Z podanych na ciasto kruche składników zagniotłam ciasto, zwarte i elastyczne.
- Owinęłam ciasto w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na minimum 30 minut.
- Potem z ciasta uformowałam mazurek w kształcie jaja, formując dodatkowo brzeg dość wysoki aby krem potem nie wypłynął.
- Można ciastem wyłożyć ulubioną formę.
- Ciasto ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwałam widelcem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
- Wyjęłam, wystudziłam.
Krem:
- Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, wystudziłam.
- Teraz do przestudzonej czekolady wlałam likier jajeczny, wymieszałam.
- Zmiksowałam ser i powoli wlewałam likier z czekoladą.
- Miksowałam chwilę aby składniki się połączyły.
- Krem wyłożyłam na upieczony spód, udekorowałam ulubionymi groszkami i wstawiłam do lodówki aby mazurek się wystudził.
- I teraz rada: należy szczelnie przykryć mazurek, może folią aluminiową aby nie wciągnął zapachów lodówki.
Przepis od Agnieszki
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.