poniedziałek, 22 kwietnia 2024

Kapsalon z szarpanym kurczakiem

Co to jest kapsalon? już wyjaśniam: Kapsalon to bardzo smaczne danie, zaliczane do holenderskich fast foodów. Składa się z soczystego mięsa, frytek, ciągnącego się sera oraz kolorowych warzyw. Całość serwuje się z sosem czosnkowym, który świetnie podbija smak całego dania. Tyle wiedzy a teraz coś o daniu, jest przepyszne i znika szybciej niż wypijecie herbatkę. Kilka osób siada przy stole a potem sprzątamy pusty garnek. Przecież jednak o to chodzi aby jedzenie smakowało i znikało z talerzy. Mamy tutaj dużo warzyw i pysznego kurczaka więc róbcie herbatę i zabieramy się do jedzenia.
Kapsalon z szarpanym kurczakiem - przepis

Kapsalon z szarpanym kurczakiem składniki:
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 800 g frytek
  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 ogórek świeży
  • 1 cebula
  • 250 g sera żółtego
  • ketchup
Sos: 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • sól morska
  • pieprz
  • gałązka koperku

Kapsalon z szarpanym kurczakiem przygotowanie:
  • Kurczaka natarłam papryką, solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka a także granulowanym czosnkiem, ułożyłam w naczyniu do zapiekania i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut aż kurczak stał się miękki.
  • Potem mięso wystudziłam i porwałam na małe kawałki.
  • Frytki zrobiłam z ziemniaków które pokroiłam w słupki, posoliłam i piekłam w piekarniku razem z kurczakiem.
  • Teraz ułożyłam składniki w naczyniu do zapiekania.
  • Na dnie naczynia ułożyłam upieczone frytki, na nich poszarpanego kurczaka.
  • Całość posypałam startym żółtym serem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C i piekłam do momentu aż ser się roztopił.
  • Pomidorki pokroiłam na połówki, osączyłam kukurydzę, ogórka wyszorowałam i razem ze skórką pokroiłam w plastry.
  • Cebulkę pokroiłam w piórka.
  • Teraz zrobiłam sos, czyli jogurt wymieszałam z majonezem i przeciśniętym czosnkiem. 
  • Dodałam pozostałe składniki, wymieszałam.
  • Na zapieczone mięso  z serem nałożyłam mix sałat, ułożyłam ogórka, pomidorki, kukurydzę, cebulkę i wszystko polałam sosem.
  • Nakładając na talerze trzeba sięgnąć łyżką do samego dna.
  • Jest pysznie, jest bardzo pysznie.
Smacznego
Przepis kuchni holenderskiej

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger