Uwielbiam kluski leniwe i jak zobaczyłam przepis na wersję ukraińską tych kluseczek to nie mogłam się oprzeć. Na Węgrzech mają gałuszki a w Czechach halušky, jednak wszędzie smakują wybornie i warte je gotować i zajadać. Przepis znalazłam u Madame Edith ale ona zaczerpnęła go od Olli Hercules z książki "Mamuszka". Warto zagniatać i zajadać.
Haluszki - leniwe kluski z Ukrainy - przepis
- 500 g twarogu tłustego
- 3 jaja
- 200 g mąki pszennej T 650 + do podsypania
- 1 łyżeczka soli
- 100 g masła rozpuszczonego
- cukier i cynamon do posypania
- Twaróg wymieszałam najpierw z mąką, potem dodałam roztrzepane jaja i sól.
- Autorka przepisu mówi aby były wręcz przesolone.
- Zagniotłam ciasto.
- Jeśli jest za rzadkie wystarczy dosypać mąki.
- Z ciasta zrobiłam wałeczki a potem pocięłam je na małe kluseczki.
- Haluszki wrzucałam na wrzącą wodę, osoloną wodę i gotowałam od momentu wypłynięcia przez ok. 2 minuty.
- Kluseczki podczas gotowania urosną.
- Podałam z masłem, cukrem i cunamonem.
Przepis od Ollia Hercules z książki "Mamuszka"
2 komentarze
U nas by powiedziano na te haluszki: "masne!" :-D
OdpowiedzUsuńTeż ładnie. Z jakiej części kraju jesteś?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.