Te pyszne, małe pałki kurczakowe piekłam w kombiwarze ale można je upiec w piekarniku i będą znakomite na obiad czy do szkoły, pracy, na uczelnię. Pieczenie na kratce powoduje że kurczak piecze się ze wszystkich stron równo i jest chrupiący i soczysty. Polecam taki sposób pieczenia.
Błyskawiczne pieczone pałki z kurczaka - przepis
Błyskawiczne pieczone pałki z kurczaka składniki:
- 8 pałek z kurczaka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 4 łyżki ketchupu
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- sól morska
- pieprz czarny
- Albo należy tak jak ja przyszykować kombiwar z kratka w środku albo nagrzać piekarnik do 200 C z opcją grzania góra/dół.
- Pałki kurczaka doprawiłam solą i pieprzem, obtoczyłam w mące i ułożyłam na kratce tak jak wyżej na zdjęciu.
- Piekłam kurczaka w 220 C przez ok. 50 minut, tak samo jak i w piekarniku.
- Jak kurczak się piekł zrobiłam z masła klarowanego, ketchupu, miodu i papryki pastę.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Po wyjęciu z piekarnika od razu posmarowałam pałki pastą ze wszystkich stron i podałam z frytkami z batata.
Przepis od Kuby Kuronia
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.