Ostatnio same szybkie dania w mojej kuchni ale to dobrze bo mam więcej czasu na inne sprawy a mam ich zawsze dużo a dodatkowo szybko nakarmię brzuchy domowników a potem buzia się śmieje bo smakowało. Tofu to taki produkt który jest neutralny w smaku i dzięki temu sami decydujemy czym będzie smakowało. Dziś smakuje wybornie bo czosnkiem, cebulką, smakuje znakomicie, popróbować zawsze warto.
Tofu z makaronem i kapustą pekińską - przepis
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 1 cebula
- 180 g - 1 op. tofu wędzonego
- 3 ząbki czosnku
- 1 pomarańczowa długa papryka
- 1 marchewka
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- szczypta grysu chili
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- sól morska
- pieprz czarny
- 100 g makaronu Pad Thai
- 1/2 główki średniej kapusty pekińskiej
- Cebulkę pokroiłam w piórka a czosnek pokroiłam w plasterki.
- Paprykę pokroiłam w paseczki, marchew starłam na tarce o grubych oczkach.
- Kapustę posiekałam.
- Na oleju podsmażyłam cebulkę, potem czosnek a potem na patelnię wrzuciłam kapustę i paprykę.
- Smażyłam aż zmiękły.
- Na drugiej patelni podsmażyłam na oleju pokrojone w kostkę tofu, ze wszystkich stron na złoty kolor.
- Wrzuciłam podsmażone tofu na patelnię, dodałam sos teriyaki, ostrygowy, dodałam grys chili oraz kolendrę, sól i pieprz.
- Makaron ugotowałam, odcedziłam i wrzuciłam na patelnię.
- Dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na talerze.
Przepis autorski
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.