No pysznie jest na talerzu, no co mam się wypierać jak jest pysznie. Zupa pochodzi z francuskiej Prowansji i smakuje obłędnie. Ja jestem w niej zakochana i Wam też radzę 😉a teraz zaczynamy kroić bo tego nie będzie dużo a potem smażyć, gotować, mielić i zajadamy niczym we francuskiej restauracji.
Soupe au pistou czyli prowansalska zupa jarzynowa - przepis
- 1 szklanka ugotowanej drobnej fasoli
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 mała cukinia
- 1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku
- 3/4 szklanki drobnego makaronu: kolanka, nitki połamane, muszelki
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta szafranu
- liść laurowy
- oliwa z oliwek
Pistou:
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 100 g listków bazylii
- 50 ml oliwy
- 1 mały pomidor bez skórki i nasionek
- ok. 90 g startego parmezanu
- Cebulę i czosnek pokroiłam w kosteczkę a marchewkę w dużą kostkę.
- W garnku rozgrzałam 2 łyżki oliwy i podsmażyłam cebulę, czosnek i marchew, jakieś 3 minuty.
- Dodałam fasolę i zalałam całość wodą, dodałam liść laurowy.
- Gotowałam aby marchew zmiękła, jakieś 15 minut.
- Dodałam pokrojoną w kostkę cukinię i szafran a także makaron i gotowałam 10 minut.
- Podczas gdy zupa się gotowała zrobiłam pistou.
- Wszystkie składniki wrzuciłam do malaksera i pulsacyjnie miksowałam aby powstała niezbyt gęsta pasta i ale tak nie do końca zmiksowana.
- Do gotującej się zupy na sam koniec wrzuciłam groszek, zagotowałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Zupę rozlałam na talerze i nałożyłam porcję pistou.
- Smacznych doznań.
Przepis kuchni francuskiej od Mariety Mareckiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.