Rzodkiew Daikon zakupiłam w sklepie z kuchnią azjatycką a ponieważ ona smakuje wybornie warto ją dokładać do dań gotowanych czy na surowo tak jak tym razem. Sałatka jest pożywna i aromatyczna i ma różne tekstury które w sałatkach są ważne. Warzywa kroimy a potem to już szybko. Kto ma ochotę to robi a może zrobicie na potem do pracy czy szkoły.
Sałatka z marynowaną rzodkwią Daikon i kokosem - przepis
- 1 mała sałata rzymska
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 170 g rzodkwi marynowanej Daikon
- 1 dojrzała awokado
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Dressing:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu z czerwonych winogron
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- Uprażyłam na suchej patelni kokos, wystudziłam.
- Cebulę pokroiłam w słupki, osączyłam rzodkiew z zalewy, pokroiłam je na kawałki, osączyłam fasolę.
- Awokado obrałam i pokroiłam w kostkę tak samo jak i pomidory.
- Sałatę rzymską pokroiłam na małe kawałeczki.
- Na talerzu wymieszałam wszystkie składniki.
- Składniki dressingu wymieszałam razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Polałam sałatkę, wymieszałam.
- Na talerzach posypałam wiórkami kokosowymi.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.