poniedziałek, 18 marca 2024

Sałatka z marynowaną rzodkwią Daikon i kokosem

 Rzodkiew Daikon zakupiłam w sklepie z kuchnią azjatycką a ponieważ ona smakuje wybornie warto ją dokładać do dań gotowanych czy na surowo tak jak tym razem. Sałatka jest pożywna i aromatyczna i ma różne tekstury które w sałatkach są ważne. Warzywa kroimy a potem to już szybko. Kto ma ochotę to robi a może zrobicie na potem do pracy czy szkoły.
Sałatka z marynowaną rzodkwią Daikon i kokosem - przepis
Sałatka z marynowaną rzodkwią Daikon i kokosem składniki:
  • 1 mała sałata rzymska
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 170 g rzodkwi marynowanej Daikon
  • 1 dojrzała awokado
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
Dressing:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z czerwonych winogron
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

Sałatka z marynowaną rzodkwią Daikon i kokosem przygotowanie:
  • Uprażyłam na suchej patelni kokos, wystudziłam.
  • Cebulę pokroiłam w słupki, osączyłam rzodkiew z zalewy, pokroiłam je na kawałki, osączyłam fasolę.
  • Awokado obrałam i pokroiłam w kostkę tak samo jak i pomidory.
  • Sałatę rzymską pokroiłam na małe kawałeczki.
  • Na talerzu wymieszałam wszystkie składniki. 
  • Składniki dressingu wymieszałam razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Polałam sałatkę, wymieszałam.
  • Na talerzach posypałam wiórkami kokosowymi.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger