Jeśli do tej pory nie próbowaliście tego pysznego, delikatnego mięsa jakim są policzki wieprzowe to czas to zmienić. Długo gotowane mięso jest bardzo delikatne a dodatek wina sprawia że jest aromatyczne i przepyszne. Dosłownie rozpływa się w ustach. Warto więc poszukać w dobrych sklepach policzków i zajadać razem z rodziną czy znajomymi ze smakiem.
Policzki wieprzowe w winie - przepis
Policzki wieprzowe w winie składniki:
- 300 g policzków wieprzowych
- 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
- 1 łyżka oleju
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 2 duże szalotki
- sól morska
- pieprz czarny
- Mięso posoliłam i oprószyłam pieprzem.
- Podsmażyłam w garnku szybkowaru pokrojoną w plastry szalotkę i mięso aby było rumiane ze wszystkich stron a wtedy wlałam wodę i dodałam sól, zamknęłam szybkowar.
- Jak osiągnął najwyższą moc gotowałam 20 minut.
- Jeśli nie macie szybkowaru wystarczy dusić pod przykryciem ok. 40 minut.
- Potem wlałam do garnka wino i ponownie od najwyższej mocy garnka gotowałam 20 minut a bez garnka 40 minut.
- Mięso rozpływa się wówczas w ustach.
- Podałam z pure ziemniaczanym.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.