Dobrych sałatek nigdy dość a jak dodatkowo są pyszne i pożywne i odżywcze i aromatyczne to już jest niebo w gębie. Przepis na sałatkę jest kolejnym dobrym przepisem jaki znalazłam u Michała na blogu Rozkoszny. Nie będę więcej się rozpisywać tylko idę do kuchni gotować.
Pieczony kalafior z chrupiącym romesco - przepis
Pieczony kalafior z chrupiącym romesco składniki: 2 - 4 porcje
- 1 duży kalafior
- 1/4 szklanki oliwy extra virgin + 2 łyżki
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1 słoik ok. 300 g grillowanej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- limonka do podania
- kolendra do podania
- sól morska
- czarny pieprz
- Kalafiora podzieliłam na różyczki, wrzuciłam do dużej miski.
- Dodałam kurkumę, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, wymieszałam dokładnie aby kalafior był cały obtoczony przyprawami.
- Kalafiora wysypałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku nagrzanym do 22 C z opcja grzania góra/dół przez ok. 25 minut.
- Kalafior musi być podpieczony.
- Paprykę drobno posiekałam, dodałam posiekane orzechy, wymieszałam.
- Dodałam do romesco słodką paprykę, chili, ocet, sól i pieprz, wymieszałam.
- Na dnie talerza umieściłam romesco a na wierzchu ułożyłam upieczonego kalafiora.
- Podałam z cząstkami limonki, posypane kolendrą.
Przepis od Rozkoszny
2 komentarze
No taka sałatka musi być pyszna. Już same składniki mówią za siebie. I to chrupnięcie..., mniam...
OdpowiedzUsuńChrupnięcie robi robotę
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.