Zapiekanki to najlepsze co może być aby posprzątać lodówkę. Tym razem zalegający zbyt długo bakłażan zmotywował mnie do zrobienia tego dania. Dodatek fasoli sprawia że zapiekanka jest syta, odżywcza i treściwa. Trochę sera Stilton aby danie było bardziej ostre i zwarte. Pracy niedużo a efekt super. W towarzystwie kwiatów każde danie smakuje lepiej.
Makaronowa zapiekanka z bakłażanem - przepis
Makaronowa zapiekanka z bakłażanem składniki:
- 250 g suchego makaronu wstążki
- 1 średni bakłażan
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 puszka - 400 g fasoli białej
- 50 g sera Stilton
- 1 długa czerwona papryka
- 300 ml śmietanki 30 %
- 3 jaja
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 6 - 8 plastrów sera cesarskiego
- Bakłażana pokroiłam wraz ze skórką w kostkę.
- Podsmażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
- Osączyłam na papierze kuchennym.
- Na dno foremki wsypałam suchy makaron, osączoną fasolę a na niej ułożyłam podsmażonego bakłażana i pokruszyłam Stiltona.
- Teraz ułożyłam paski papryki.
- Śmietankę wymieszałam z jajami, papryką, solą, wylałam do foremki.
- Zapiekałam danie w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
- Przed samym końcem na wierzchu ułożyłam plastry sera cesarskiego i zapiekałam aż się stopił i zrumienił.
- Przed krojeniem musi trochę odpocząć i przestygnąć.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.