Jak napisał autor przepisu Paweł z Weganon nadżé klósczi to nagie kluski z Kaszub i będą znakomitym obiadem dla wszystkich kluskożerców. Jak napisał Paweł przepis pochodzi od pani Zyty która o kuchni Kaszub wie wszystko. Sekret tych klusek polega na tym że zamiast jaj i mąki pszennej dodaję się do ziemniaków mąkę żytnią. Dzięki temu kluski są puszyste i przepyszne. Ja jestem nimi zachwycona i dlatego dzielę się przepisem z Wami.
Kaszubskie kluski zwane nagie czyli nadżé klósczi po kaszubsku - przepis
Kaszubskie kluski zwane nagie czyli nadżé klósczi po kaszubsku składniki:
Składniki:
- 2000 g ziemniaków
- 150 g mąki żytniej typ 720
- sól morska
- pieprz do smaku
- Połowę ziemniaków obrałam i ugotowałam a potem przecisnęłam przez praskę i pozostawiłam do wystudzenia.
- Drugą połowę ziemniaków po obraniu starłam na tarce o drobnych oczkach.
- Masę ziemniaczana ułożyłam na sicie wyłożonym ściereczką i osączyłam z wody ale tej wody nie wylewałam.
- Odcisnęłam jeszcze ziemniaki skręcając ściereczkę, zlałam wodę z miski a skrobię która została na dnie dodałam do masy ziemniaczanej.
- Teraz dodałam mąkę, sól i pieprz i wyrobiłam zwarte ciasto.
- Zagotowałam wodę z solą w dużym garnku i łyżką nakładałam porcje ciasta.
- Od momentu wypłynięcia gotowałam kluski 2 minuty.
- Podałam kluski z boczkiem i zieloną cebulką.
Przepis od Weganon
4 komentarze
Z taką bogatą okrasą to danie na cały dzień pracy w polu :-D
OdpowiedzUsuńNo niekoniecznie bo jak pracujesz na produkcji i dźwigasz 30 ton w ciągu 8 godzin to równie dużo potrzebujesz energii. Tylko obrabiając pole potrzebujemy energii? Podobnie jest w diecie keto, sporo tłuszczu bez względu na to gdzie pracujesz więc Twój komentarz jest niesłuszny.
UsuńJa jednak obstaje przy " kluskach żelaznych ". Wspomnienia z biednych czasów. dzisiaj na stole to "swieto w domu. Arek. R
OdpowiedzUsuńO tak, kluski żelazne to u nas a na Kaszubach nagie ha ha. Jak mawiają co kraj to obyczaj
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.