czwartek, 14 marca 2024

Jaglanka z warzywami

Jakież to jest dobre, dużo warzyw i pożywna, zdrowa i syta kasza jaglana. U mnie dodałam i cukinię i paprykę i pieczarki, także brukselkę i mnóstwo aromatycznych przypraw a w rezultacie danie mistrzów. Ja takie uwielbiam. Dodam jeszcze że kasza jaglana to takie cudo że po jej zjedzeniu chudniemy więc warto czasami sobie pozajadać w różnej postaci. 
Jaglanka z warzywami - przepis

Jaglanka z warzywami składniki:
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 strąka żółtej papryki
  • 1/2 strąka czerwonej papryki ramiro
  • 3 dymki ze szczypiorem
  • 2 duże pieczarki
  • garść brukselki
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka curry
  • sól morska
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 i 3/4 szklanki wody do kaszy
  • 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • 2 łyżki oleju
Jaglanka z warzywami przygotowanie:
  • Najpierw przygotowałam kaszę jaglaną czyli przepłukałam ją na sicie wrzącą wodą a potem wodą taką gorącą z kranu przez chwilę.
  • Zalałam ją wrzącą wodą i gotowałam 25 minut a potem wyłączyłam ogień pod garnkiem i trzymałam 5 minut pod przykryciem.
  • Teraz warzywa: cukinię pokroiłam w kostkę, tak samo obie papryki, brukselkę pokroiłam w paseczki, pieczarki w kostkę. 
  • Dymkę pokroiłam w kostkę, posiekałam szczypiorek i czosnek.
  • Na oleju podsmażałam po kolei warzywa a jak zmiękły dodałam wszystkie przyprawy, ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie wymieszałam.
  • Danie gotowe do zajadania, zapraszam.
Smacznego
Przepis autorski

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger