Jakież to jest dobre, dużo warzyw i pożywna, zdrowa i syta kasza jaglana. U mnie dodałam i cukinię i paprykę i pieczarki, także brukselkę i mnóstwo aromatycznych przypraw a w rezultacie danie mistrzów. Ja takie uwielbiam. Dodam jeszcze że kasza jaglana to takie cudo że po jej zjedzeniu chudniemy więc warto czasami sobie pozajadać w różnej postaci.
Jaglanka z warzywami - przepis
Jaglanka z warzywami składniki:
- 1 mała cukinia
- 1/2 strąka żółtej papryki
- 1/2 strąka czerwonej papryki ramiro
- 3 dymki ze szczypiorem
- 2 duże pieczarki
- garść brukselki
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka curry
- sól morska
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 i 3/4 szklanki wody do kaszy
- 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
- 2 łyżki oleju
- Najpierw przygotowałam kaszę jaglaną czyli przepłukałam ją na sicie wrzącą wodą a potem wodą taką gorącą z kranu przez chwilę.
- Zalałam ją wrzącą wodą i gotowałam 25 minut a potem wyłączyłam ogień pod garnkiem i trzymałam 5 minut pod przykryciem.
- Teraz warzywa: cukinię pokroiłam w kostkę, tak samo obie papryki, brukselkę pokroiłam w paseczki, pieczarki w kostkę.
- Dymkę pokroiłam w kostkę, posiekałam szczypiorek i czosnek.
- Na oleju podsmażałam po kolei warzywa a jak zmiękły dodałam wszystkie przyprawy, ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie wymieszałam.
- Danie gotowe do zajadania, zapraszam.
Przepis autorski
2 komentarze
Wspaniale doprawiona ta prosta przecież potrawa :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się że przypadła Ci do gustu
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.