Francuska zupa - krem Vichyssoise - przepis
- 3 łyżki masła
- 4 spore obrane ziemniaki
- biała część dużego pora
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- sól morska
- pieprz czarny
- gałka muszkatołowa do smaku
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypiorem do posypania
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę a pora po oczyszczeniu i umyciu w paski.
- Podsmażyłam pora i ziemniaki na maśle aż się lekko zrumieniły.
- Teraz dodałam bulion i gotowałam 15 minut aby warzywa zmiękły.
- Zmiksowałam miękkie warzywa, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową i dodałam śmietanę.
- Wymieszałam, zagotowałam, podałam posypane szczypiorkiem.
Przepis kuchni francuskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.